Skopjen-lennoilta todetut tartunnat näkyvät koronaluvuissa päivien viiveellä –  ylilääkäri avaa monimutkaista ja hidasta prosessia

Naapurit ilmiantavat koronakaranteenin rikkojia – tämä kaikki sinun tulee tietää 12:13
Naapurit ilmiantavat koronarajoituksia rikkovia – tämä kaikkien tulisi tietää

Pohjois-Makedonian Skopjen lentojen siirtyminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronavirustartuntojen määrää kuvaaviin rekistereihin ottaa aikaa.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi kertoo, että viimeisimmän Skopjen lennon tuloksia aletaan vasta nähdä kuntien tartuntamäärissä.

– Kun teemme massatestausta, niin tulee aina rekisteriviiveitä. Helsinki kertoi erotelleensa massatestauksen tulokset muista, joten täytyy katsoa, miten jatkossa tehdään. Voi olla, että viimeisimmän lennon tuloksia aletaan nähdä tänään tai huomenna THL:n kuntakohtaisissa rekistereissä, Peltoniemi arvioi.

Viimeisin lento Skopjesta Turkuun saapui viime lauantaina. Seuraava on saapumassa tiistai-iltana Turun lentokentälle.

Useamman päivän viive

Matkustajien mahdolliset koronatartunnat ilmestyvät THL:n rekistereihin viiveellä, vaikka niistä tiedotetaankin julkisesti heti kun tulokset selviävät.

– Ne tulevat todennäköisesti useimmiten useamman päivän viiveellä. Ensimmäisen lennon (lauantaina otettujen) testien tuloksia alettiin nähdä seuraavana keskiviikkona. Tuolloin Turussa raportoitiin THL:n rekisterissä 14 koronavirustartuntaa. Ne pitivät sisällään näitä kyseisen lennon tartuntoja, Peltoniemi kertoo.

– Lentokentällä ei ole potilastietojärjestelmää, eli emme pysty siellä tekemään lähetteitä. Siinä mielessä tilanne on erilainen kun normaalisti. Siinä syntyy viivettä, kun meidän pitää tehdä suuri määrä lähetteitä jälkikäteen. Sen lisäksi meidän pitää myös yhdistää lähetteen ja laboratorionäytteen koodit, hän kertoo prosessista.

Määränpää määrittää mihin tartunnat kirjataan

Skopjesta Turkuun tulleilla lennoilta on matkustajia ollut muualtakin kuin Turusta. Peltoniemi toteaa, että kaikkia tartuntoja ei kirjata siis saapumispaikkaan, vaan myös muualle.

– Se riippuu hieman siitä mihin he ovat menossa. Suurimmalla osalla on kuitenkin Suomessa osoite, johon he ovat matkalla, Peltoniemi sanoo.

Osoitteen kunta, minne matkustaja suuntaa karanteeniaan viettämään, merkitään myös tartunnan kohdalle. Turisteilla määritelmä on eri.

– Jos tartunnan on saanut turisti, ja hän sairastuu Turussa, niin sellaisessa tilanteessa hänen tartuntansa kirjataan Turkuun. Vaikka hän ei muuten täällä asuisikaan. Merkitseminen tapahtuu väliaikaisen oleskelupaikan mukaisesti, Peltoniemi kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat