Skoda ottaa käyttöön nokkelan toiminnon, joka olisi täydellisessä maailmassa ollut kaikissa autoissa jo kauan

Uudessa Dacia Sanderossa on nerokas kattotelineratkaisu 0:10
Nokkelat ratkaisut ovat olleet tyypillisesti Skodan tavaramerkki, mutta kyllä ne muutkin osaavat. Esimerkiksi uudessa Dacia Sanderossa on suorastaan nerokkaat kattotelineet.

Tämä toiminto voisi säästää henkiä Suomessakin.

Skoda on tuomassa uusiin autoihinsa liikenneturvallisuutta parantavan toiminnon, joka kuulostaa niin yksinkertaiselta ja ehdottoman hyödylliseltä, että on suorastaan erikoista, ettei se ole jo laajasti kaikilla valmistajilla käytössä.

Kyseessä on älykäs varoitusjärjestelmä, nimeltään Traffication Information App, joka osaa muun muassa ilmoittaa kuljettajalle, mikäli tämä on ajamassa epähuomiossa väärään suuntaan. 

Vastaavia varoitusjärjestelmiä ovat aiemmin laittaneet autoihinsa muun muassa Nissan, Toyota ja Mercedes-Benz, mutta mistään yleisestä toiminnosta ei ole kyse, vaikka nykyteknologia mahdollistaa paljon monimutkaisemmatkin avustimet.

Vaikka vastaantulevien kaistalla ajaminen on yleensä virhe, joka ei ihan vahingossa käykään, on Suomessakin säännöllisen epäsäännöllisesti tapauksia, joissa kuljettaja on vahingossa kääntynyt väärästä rampista moottoritielle ja huomannut erheensä liian myöhään.

Toiminnon on Skodalle kehittänyt autoteollisuuden merkittävimpiin alihankkijoihin lukeutuva Bosch, jolla on vuodesta 2018 ollut tarjolla kännykkäsovellus, joka hyödyntää samaan tapaan GPS-paikkatietoa ja karttaohjelmistoon merkittyjä ajosuuntia varoittaakseen kuljettajaa lähtemästä moottoritielle väärästä rampista.

– Tavoitteenamme on pistää järjestelmä jokaiseen autoon. Yksikin väärään suuntaan ajaneen kuljettajan aiheuttama onnettomuus on liikaa, Boschin ohjelmistokehityksestä vastaava johtaja Mathias Pilin kertoo Skodan tiedotteessa.

Skodan mukaan Traffication Infotainment App tulee nyt ensialuksi tarjolle Superbiin, Scalaan, Kamiqiin, Karoqiin sekä Kodiaqiin, mutta muihinkin uusiin ja paremmin varusteltuihin malleihin myöhemmin tänä vuonna.

Suomi on mukana lanseerauksen ensimmäisessä aallossa.

Lähde: Skoda

Lue myös:

    Uusimmat