Mainos

Skandaaleilla oli vaikutusta - usko poliisiin horjuu

20:20

Noin 40 prosenttia MTV Uutisten teettämään nettipaneelitutkimukseen vastanneista ei luota poliisiin enää entiseen tapaan. Noin joka kymmenennen luottamus poliisiin on horjunut paljon.

Tutkimuksessa kysyttiin, miten poliisin viime kuukausina saama kielteinen julkisuus on vaikuttanut vastaajien luottamukseen poliisiin. Poliisia on ravistellun viime aikoina muun muassa tietovuototapaus ja Helsingin huumepoliisin päällikön rikosepäily.

60 prosentin luottamukseen kohut eivät olleet vaikuttaneet juurikaan tai ei lainkaan.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ei ylläty tutkimuksen tuloksista. Paatero uskoo kuitenkin, että luottamus ei pitkällä aikavälillä heikenny.

- Uskon, että kansa tietää kyllä pitkässä juoksussa ja näkee yksittäisten asioiden yli. Siinä mielessä olen varsin luottavainen, mutta tietenkin poliisin täytyy itse ottaa vastaan nöyrästi tämmöiset tulokset ja tehdä kaikkensa, että se luottamus palaisi, Mikko Paatero kommentoi MTV Uutisille.

Miesten ja naisten välillä ei ollut kyselyssä suurta eroa. Miehistä hieman useampi, 13 prosenttia, koki että kohuilla oli ollut suuri vaikutus heidän luottamukseensa poliisiin. Naisilla vastaava prosenttiluku oli kahdeksan.

Vastaavasti nuoremmat luottavat poliisiin enemmän kuin vanhemmat ihmiset. Eniten poliisin luottamus oli kärsinyt 35-44-vuotiaiden keskuudessa ja vähiten 18-24-vuotiaiden keskuudessa. Luottamus poliisiin koki suuremman kolauksen vähemmän koulutettujen ihmisten keskuudessa kuin korkeasti koulutettujen joukossa.

Itä-Suomessa ja Oulun läänissä luottamus poliisin on horjunut hieman enemmän kuin Etelä-Suomessa. 

Selviytyykö poliisi tehtävistään?

Verkkopaneelitutkimuksen vastaajilta kysyttiin myös, vaikuttavatko poliisin kohdalla julki tulleet tapaukset poliisin kykyyn suoriutua tehtävistään. Vastaajien mielipiteet olivat linjassa poliisin kohdistuvan luottamuksen kanssa.

36 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että tapaukset ovat vaikuttaneet poliisin kykyyn suoriutua tehtävistään. Lähes 60 prosenttia oli sitä mieltä, ettei tapauksilla ole ollut juurikaan vaikutusta tai ei lainkaan vaikutusta. 

Miehet ovat kyselyn mukaan hieman epäluuloisempia kuin naiset. Noin 40 prosenttia miehistä oli sitä mieltä, että tapauksilla on ollut vaikutusta siihen, miten poliisi suoriutuu tehtävistään.

Itä-Suomen läänissä oltiin kaikkein epäluuloisimpia. 45 prosentin mielestä esiin tulleilla tapauksilla on ollut vaikutusta siihen, miten poliisi kykenee suoriutumaan tehtävistään.

MTV Uutisten teettämä tutkimus tehtiin  19.12.–27.12. välisenä aikana verkkopaneelissa. Siihen vastasi 1705 henkilöä. Virhemarginaali on suurimmillaan 3% suuntaansa. Tutkimuksen toteutti Think If Laboratories Oy.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.