SK:n lähde: Poliitikkoja yritettiin sumuttaa hävittäjähankinnoissa – Ex-komentaja Lindberg yritti vaikuttaa F-35:n valintaan jo ennen reserviin siirtymistään

Presidentti Sauli Niinistö pitää hävittäjäkaupoissa paljastunutta konsultointia räikeänä – näin hän kommentoi asiaa MTV:lle 4:42
Katso yllä oleva video: LIVE Presidentti Sauli Niinistö pitää hävittäjäkaupoissa paljastunutta konsultointia räikeänä – näin hän kommentoi asiaa MTV:lle.

Puolustusvoimien edellinen komentaja Jarmo Lindberg yritti vaikuttaa jo toimiessaan komentajana, että amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35-hävittäjä valitaan Suomen nykyisten Hornetien seuraajaksi, kertoo hävittäjähankinnoissa mukana oleva lähde Suomen Kuvalehdelle.

– F-35:n valinta on ollut Jarmo Lindbergin agendana jo pitkään. Ennen lähtöään (Puolustusvoimista) Lindberg ohjeisti alaisiaan pitämään huolta siitä, että F-35 tulee valituksi, lähde kertoo lehdelle.

Heinäkuussa reserviin siirtynyt Linberg ehti toimia hetken aikaa Lockheed Martinin konsulttina perustamansa Suomalainen kenraalikonsultointi -yrityksen kautta, kun hän oli jäänyt pois Puolustusvoimista. Lockheed Martin kuitenkin purki sopimuksen huhtikuussa, kun asia tuli julkisuuteen.

Näin poliitikkoja on yritetty sumuttaa

SK:n lähteen mukaan hävittäjähankinnoista lopullisen päätöksen tekeviä poliitikkoja on yritetty sumuttaa esimerkiksi siten, että F-35-hävittäjän huonoja piirteitä on vähätelty tai niistä on jopa vaiettu kokonaan. Puolestaan kilpailevien hävittäjien huonoja piirteitä on pyritty korostamaan.

– Poliitikoille ei välttämättä valehdella suoraan, mutta ei myöskään kerrota kaikkea oleellista. Välillä poliitikkojen kysymyksiä kierrellään sanomalla, että lopullisia tietoja ei vielä ole.

Suomen Kuvalehti on vahvistanut lähteen henkilöllisyyden ja arvioinut hänen asiantuntemuksensa merkittäväksi hävittäjähankinnoissa.

Lindberg ja hankkeen johto kiistävät

Sekä Lindberg että hävittäjähankkeen johto kiistävät SK:lle vaikutuspyrkimykset ja kilpailijoiden epäreilun kohtelun.

– Komentaja ei prosessin ulkopuolisena voi puuttua kerättyyn tietoon ja sen jakamiseen puolustushallinnossa eikä puolustushallinnon ulkopuolelle. Näin ei myöskään ole tapahtunut, Lindberg kirjoittaa sähköpostivastauksessaan lehdelle.

HX-hankeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen ja Logistiikkalaitoksen johtaja Kari Renko korostavat HX-hankkeen puolueettomuutta. Heidän mukaansa tilintarkastustoimisto Deloitten laadunvarmistusraportit osoittavat kilpailutuksen sujuneen tasapuolisesti.

Juttua täydennetty kello 12.47.

Lue myös:

    Uusimmat