Yhteydet hävittäjätarjoajien konsultteihin on nyt kielletty – Kaikkonen: Päätös liittyy Lindbergin konsulttitehtävään

Presidentti Sauli Niinistö pitää hävittäjäkaupoissa paljastunutta konsultointia räikeänä – näin hän kommentoi asiaa MTV:lle 4:42

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomen HX-hävittäjähankkeen valmistelussa on vastaisuudessa pidättäydyttävä kaikista yhteyksistä HX-hävittäjähankkeen tarjoajia edustavien konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa. Käytäntö koskee kaikkia tapaamisia ja muita yhteyksiä ja astuu voimaan välittömästi.

Kaikkiin tarjoajiin vedotaan, jotta konsultteja ei käytettäisi enää myöskään virallisissa neuvotteluissa.

Puolustusministeriön mukaan linjauksen taustalla on, että HX-hävittäjähankkeessa on siirrytty valmistelemaan lopullista tarjouspyyntöä ja tässä vaiheessa halutaan tehdä selvä ero tarjoajayritysten ja heitä edustavien konsulttiyritysten välille.

Kaikkosen mukaan asiasta keskusteltiin presidentti Sauli Niinistön kanssa, ja päätös liittyy myös tuoreisiin tietoihin edellisen puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin siirtymisestä konsultoimaan hävittäjävalmistaja Lockheed Martinia.

– Kyllä tämä liittyy myös Lindbergin tuoreeseen rekrytointiin. Lindberg on vielä viime vuonna toiminut puolustusvoimain koimentajana eli eihän tämä hyvältä näytä, sanoi Kaikkonen eduskunnassa MTV Uutisille.

Puolustusministerin mukaan juridista ongelmaa asiassa ei ole, sillä puolen vuoden karenssiaikaa on noudatettu. Kaikkosen mielestä esimerkiksi puolustushallinnossa lain mukainen karenssiaika voisi olla pidempi, esimerkiksi vuosi tai kaksi. Lindberg ei ole ainoa entinen korkea-arvoinen upseeri, joka toimii konsulttina hävittäjätarjoajalle.

Lue myös:

    Uusimmat