Puolustusvoimain komentaja Kivinen Ylellä: Käsittääkseni SK:n jutussa vääriä tietoja

Presidentti Sauli Niinistö pitää hävittäjäkaupoissa paljastunutta konsultointia räikeänä – näin hän kommentoi asiaa MTV:lle 4:42
Video: Presidentti Sauli Niinistö pitää hävittäjäkaupoissa paljastunutta konsultointia räikeänä – näin hän kommentoi asiaa MTV:lle

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kertoo, että hänen käsityksensä mukaan Suomen Kuvalehden julkaisemassa artikkelissa F-35-koneen suosimisesta on virheitä.

Kivinen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa. Hän sanoi, ettei pysty tarkemmin yksilöimään, mistä tiedoista on kyse.

Hornet-hävittäjien korvaamiseen liittyvää HX-hankkeen tasapuolisuutta on kyseenalaistettu. HX-hankkeessa työskentelevän nimettömän lähteen mukaan Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg pyrki vaikuttamaan Lockheed Martinin valmistaman F-35:n eduksi vielä virassa ollessaan. Artikkelin mukaan esimerkiksi koneen korkeiksi väitettyjä käyttökustannuksia on pyritty vähättelemään.

Kivinen sanoi Ylelle, että yhdestäkään konetyypistä ei ole vielä tarjolla yksityiskohtaisia käyttökustannustietoja. Lopulliset tarjouspyynnöt lähetetään vasta tänä vuonna.

Kivinen Lindbergista: "Asia pyyhitty pöydältä"


Lindbergin roolia hankkeessa on puitu mediassa jo ennen SK:n artikkelia. Aiemmin kerrottiin, että Lindberg perusti virasta jäätyään kesken karenssikauden konsulttiyhtiön, jonka kautta hän tarjosi palveluksia hävittäjätarjouskilpailussa mukana olevalle Lockheed Martinille.

Lindberg ehti komentajan roolissa nähdä kaikkien hävittäjätarjokkaiden alustavat tarjoukset.

Lockheed Martin irtisanoi sopimuksen myöhemmin. Kivisen mukaan sopimuksen irtisanomisen myötä kysymys Lindbergin roolista hankkeessa on päättynyt.

– Siinä mielessä tämä asia on pyyhitty pois pöydältä, Kivinen sanoi Ylellä.
 

Ministeri ja hankejohtaja kiistäneet epäkohdat


HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen vastasi SK:n artikkeliin aiemmin blogissaan. Purasen mukaan hankkeessa ei ole havaittu tarkoitushakuisia vaikuttamisyrityksiä puolustushallinnon sisällä eivätkä viisi hävittäjätarjoajaa ole valittaneet ongelmista tasapuolisuudessa.

– HX-tarjoajat ovat kokeneita toimijoita ja olleet mukana lukuisissa tarjouskilpailuissa, ja tiedän, että tasapuolisuutta valvotaan tarkasti myös tarjoajien toimesta, Puranen kirjoitti.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi Helsingin Sanomille, ettei epäkohtia ole tullut ilmi.

– Meillä ei ole mitään näyttöä esitettyjen väitteiden paikkansapitävyyden tueksi, Kaikkonen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat