Mainos

SK: Asiantuntija maalaa uhkakuvia ympäristötuhoista – Suomi voi romahtaa muiden mukana

Merenpinta nousee useita metrejä, napajäätikkö sulaa, juomavesi vähenee, ruoantuotanto kärsii, kaupungit hukkuvat mereen, valtiot romahtavat...

Poikkitieteellisen Bios-tutkimusyksikön jäsen, kuvataiteilija Antti Majava maalailee Suomen Kuvalehdessä vakavia uhkakuvia, jos maailman meno ei muutu. Majavan mukaan tilanne on niin uhkaava, että perinteiset ympäristöpuheet, ympäristöjärjestöt ja ekologisuudet voidaan unohtaa.

– Meidän maa voi romahtaa muiden mukana 35 vuoden päästä, jos me emme tee juuri nyt aivan valtavia muutoksia koko yhteiskunnassa, Majava toteaa.

Majava muistuttaa, että vielä 1990-luvun alussa Suomessa oltiin tekemässä muutoksia. Jokaisen puolueen ohjelmassa korostettiin ympäristöä. 

Majava pitää kummallisena sitä, että nyt kun tiedämme tulevaisuudesta enemmän kuin koskaan, ketään ei tunnu enää kiinnostavan. Hän muistuttaa, että esimerkiksi Pariisin ilmastokokouksessa tehty kiitosta kerännyt päätös sallii esimerkiksi päästöjen kasvun vuoteen 2030 asti.

Majavan mukaan Suomen pitäisi rakentaa välittömästi niin paljon kuin mahdollista aidosti uusiutuvaa energiaa, tuuli- ja aurinkovoimaa. Hän antaa sapiskaa teollisuudelle energian haaskaamisesta.

– Teollisuuden pitäisi lakata haaskaamasta yli kolmannes käyttämästään energiasta hukkalämpönä. Sen jälkeen jokaisen pitäisi vielä vähentää kulutustaan puolella, hän toteaa lehdessä.

Majava nostaa esille myös pakolaiskriisin. Hänen mukaansa Suomen turvallisuudesta vastaavat ihmiset eivät osaa reagoida kehityskulkuihin, joita on kriisin taustalla.

– Syyriassa alkoi kymmenen vuotta sitten pahin kuivuus vuosisatoihin: 80 prosenttia karjasta kuoli. 1,5 miljoonaa ihmistä lähti maaseudulta kaupunkeihin, mutta töitä ei ollut eikä elämisen mahdollisuuksia. Viisi vuotta sitten alkoi sisällissota.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.