Ukrainan sota koettelee ympäristöä kovalla kädellä – "Euroopan aarretta" uhkaa lajikato, sanoo professori

Näin sotiminen vaikuttaa ilmastoon 9:34
Ukraina on koko Eurooppaa ajatellen valtava aarre. Siellä on noin 70 000 harvinaista ja uhanalaista lajia, sanoo Atte Korhola.

Ukrainassa meneillään oleva sota merkitsee paitsi suurta inhimillistä kärsimystä, myös kovia aikoja luonnolle ja ympäristölle.

Valtava määrä ilmastopäästöjä, biodiversiteettiä katoaa, kokonaisia maisemia tuhoutuu, saasteita leviää.

Näin luetteli Helsingin yliopiston ilmastonmuutoksen professori Atte Korhola Uutisaamussa sodan vaikutuksista ympäristöön.

– Ukraina on koko Eurooppaa ajatellen valtava aarre, siellä on noin 70 000 harvinaista ja uhanalaista lajia. Niitä tietysti uhkaa tässä kato, Korhola sanoo.

Korhola: Asioita on muutettava

Vaikka välitön näkymä on synkkä, voi pimeydestä erottaa valoakin. Professori Korholan mukaan sota antaa "momentumin energiamurrokseen".

Korholan mielestä nykytilanne toimii ulkoisena pakotteena siihen, että asioita täytyy muuttaa ja siirtymää fossiilisista energiamuodoista uusiutuviin tukea.

– On laitettava kaikki ilmastotoimet peliin, jotta tilanne ei pahentuisi.

Venäjälle asetetut energiapakotteet ovat tuoneet tähän osaltaan kuitenkin takapakkia.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Nyt näyttää siltä, että kivihiilen käyttö lisääntyy joissain Euroopan maissa sen johdosta, kun maakaasua vähennetään, Korhola sanoo.

Korhola muistuttaakin, että ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on pidettävä pää kylmänä: siirtymä uusiutuviin energiamuotoihin ei tule onnistumaan käden käänteessä.

Lue myös:

    Uusimmat