Mainos

Siviilit pakenevat Groznyista

Tuhannet siviilit pakenivat tänään Tshetshenian pääkaupungista Groznyista Venäjän uhattua vallata kaupungin takaisin suurhyökkäyksellä. Joidenkin pakolaisten mukaan venäläisten tykistö ja ilmavoimat olivat jo aloittaneet kaupungin pommittamisen.

Tshetsheenilähteiden mukaan Venäjän tykistö tuhosi tänään sillan, joka oli täynnä Groznyista pakenevia siviilejä. Ainakin sadan ihmisen kerrottiin kuolleen. Tietoa ei voitu vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Venäjän Tshetsheniassa olevien joukkojen komentaja kenraali Konstantin Pulikovski toisti uhkavaatimuksensa, jonka mukaan Groznyin asukkaiden on paettava kaupungista torstaihin mennessä. Moskovan tukema Tshetshenian hallitus asettui kuitenkin vastustamaan suunniteltua suurhyökkäystä Groznyiin. Hallituksen mukaan kaupungissa on vielä 250 000 siviiliä, joista kaikki eivät kykene pakenemaan lyhyen määräajan puitteissa, kertoi uutistoimisto Itar-Tass.

Doku Zavgajevin johtaman hallituksen Moskovan-edustaja tiedusteli tänään kenraali Pulikovskilta, miten varoitus suurhyökkäyksestä aiotaan välittää kellareissa piileskeleville ihmisille. "Se ei ole minun ongelmani", Pulikovski vastasi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Pulikovskin mukaan tykistö tulitti jo tarkkaan valittuja yksittäisiä kohteita, mutta ilmavoimia ei ole vielä käytetty. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Tshetsheniassa olevien venäläisjoukkojen komento oltaisiin palauttamassa Pulikovskilta joukkoja aiemmin johtaneelle Vjatsheslav Tihomiroville.

Kaupunki "puhdistetaan"

Pulikovski vannoi tänään, että tshetsheenisissit ajetaan Groznyista. Hän ilmoitti, että voimankäyttö on ainoa keino "laittomia barbaarijoukkoja" vastaan. Pulikovski uskoo kestävän ainakin kuukauden, ennen kuin venäläiset ovat vallanneet Groznyin takaisin tshetsheenisisseiltä.

Tshetsheenisissien esikuntapäällikkö Aslan Mashadov vetosi presidentti Boris Jeltsinin turvallisuusneuvonantajaan Aleksandr Lebediin, jotta tämä estäisi venäläisiä joukkoja poistamasta tshetsheenisissejä Groznyista voimakeinoin. Interfaxin mukaan Mashadov pyysi Lebediä, joka on myös Jeltsinin Tshetshenian-erityislähettiläs, käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta "lähestyvä mielettömyys saataisiin pysäytetyksi".

Toisin kuin Pulikovski, Lebed on korostanut neuvottelujen tärkeyttä venäläisten ja tshetsheenien välillä. Mashadov kertoi tshetsheenien suhtautuvan Pulikovskin uhkauksiin "hyvin rauhallisesti".

Lebed Tshetsheniaan huomenna

Jeltsinin turvallisuusneuvonantajan Aleksandr Lebedin on määrä matkustaa huomenna Tshetsheniaan ja ryhtyä välittömästi toimiin tilanteen rauhoittamiseksi alueella, kertoi Lebedin avustaja uutistoimisto Itar-Tassille. Toimista, joilla Lebed pyrkii rauhoittamaan tilanteen, ei kuitenkaan kerrottu tarkemmin.

Venäjän turvallisuusneuvoston virkailijat sanoivat, että Lebed haluaa ratkaista Tshetshenian kriisin rauhanomaisin keinoin. Samaan aikaan Venäjän armeija kuitenkin suunnittelee suurhyökkäystä Groznyiin.

Tshetsheenitaistelijat ovat pitäneet suurinta osaa Groznyista hallussaan 6. elokuuta lähtien.

Dagestanilaisministeri kuoli pommi-iskussa

Pommiräjähdys tappoi neljä ihmistä tänään Venäjään kuuluvassa Dagestanin tasavallassa, kertoi uutistoimisto Interfax. Surmansa saaneiden joukossa oli myös tasavallan valtiovarainministeri Hamid Hamidov.

Kahdeksan ihmistä loukkaantui räjähdyksessä. Autoon asennettu pommi räjähti Dagestanin valtiovarainministeriön edustalla maan pääkaupungissa Mahatshkalassa.

Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittanut olevansa syyllinen iskuun. Dagestan on Tshetshenian itäinen naapuritasavalta.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.