Amazonin metsäpalot herättivät keskustalaiset: Ministeri Leppä vaatii Suomesta soijatonta vuoteen 2025 mennessä, Kurvinen väläyttää talouspakotteita

Amazonin ennätyssuuret metsäpalot ovat herättäneet huolta Suomessa asti. Viimeisimpänä keskustan edustajat ovat esittäneet ehdotuksia keinoista, joilla tilanteeseen voitaisiin vaikuttaa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä julkaisi tänään tiedotteen, jossa hän vaatii Suomea soijattomaksi vuoteen 2025 mennessä. 

Tiedotteessa kerrotaan, että Suomessa rehuksi käytetyn soijan maahantuonti on lisääntynyt, ja se tuodaan pääosin Yhdysvalloista ja Brasiliasta.

– Sertifioimaton ja metsäkatoa aiheuttava brasilialainen tuontisoija ei kestä vastuullisuuskriteerejämme eikä hiilineutraaliustavoitteitamme, siksi Keskusta haluaa Suomesta täysin soijattoman vuoteen 2025 mennessä, Leppä linjaa tiedotteessa.

Soijaa käytetään rehuna eläimille, varsinkin siipikarjalle ja sioille. The Guardian kirjoitti vuonna 2017, että keskimääräinen eurooppalainen kuluttaja syö vuodessa jopa 61 kiloa soijaa, josta suurin osa tulee epäsuorasti lihansyönnin kautta.

Tiedotteessa kerrotaan, että suomalainen maito ja naudanliha tuotetaan käytännössä jo ilman soijaa.

– Se tarkoittaa, että korvaamme mahdollisimman nopeasti saastuttavan fossiilisen energian kotimaisilla uusiutuvilla. 

– Suunta on aivan oikea, kun mietimme sekä ilmastonmuutosta että muuttuvia ruokatrendejä. Meillä on erittäin suuri potentiaali näissä valkuaisainepitoisissa kotimaissa viljelykasveissa. Valkuaisomavaraisuuden kasvattaminen tukee myös maatalouden parempaa kannattavuutta, ministeri Leppä muistuttaa.

Tiedotteessa arvioidaan, että karkean arvion mukaan 80 000 hehtaarin härkäpaputuotannolla Suomi voisi luopua soijarouheen tuonnista kokonaan. Se on alle 4 prosenttia Suomen peltopinta-alasta.

Leppä pitää tavoitetta realistisena ja toteaa, että maatalouspolitiikkaa ollaan parhaillaan päivittämässä uudelle 2021–2027 kaudelle, ja tämän valmistelun yhteydessä tulee kotimaisen valkuaiskasvituotannon asemaa merkittävästi parantaa.

STT: Keskustan Kurvinen: Brasiliaa vastaan harkittava talouspakotteita

Brasiliaa vastaan on syytä harkita talouspakotteita, kauppasopimusneuvottelujen keskeyttämistä ja lihan tuontikieltoa, sanoo keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kurvinen.

STT:n mukaan hän otti kantaa Brasilian metsäpaloihin puheenvuorossaan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä. Brasilia päätti juuri torjua G7-maiden tarjoaman avun Amazonin sademetsäpalojen sammuttamiseen.

Kurvinen toisti puheessaan keskustan aikaisempaa viestiä siitä, että ilmastonmuutoksen torjunnassa tärkeintä on laittaa maailman suurvallat ja ”isoimmat saastuttajat” kantamaan vastuuta.

– Omilla aivoillaan ajattelevat ihmiset ymmärtävät, että maailma ei pelastu sillä, että me Suomessa itse teemme arkemme ja elämämme mahdottomaksi ja kalliiksi pakoilla ja kielloilla, Kurvinen päätteli.

Hänen mukaansa "todellista muutosta" saadaan aikaan siirtymällä kestävään bio- ja kiertotalouteen.

Lue myös:

    Uusimmat