Sisustussuunnittelija: Tällaisilta suomalaiskodit näyttävät nykyään

Puhdasta valkoista, tummaa puuta, herkkää maalaisromantiikkaa ja yltiömoderneja sisustusratkaisuja – Kotia kohti -sarjan sisustussuunnittelija paljastaa, millainen sisustus on valloillaan suomalaisissa kodeissa!

AVAn Kotia kohti -sarjassa tutustutaan kiinteistö- ja sisustusalan ammattilaisten johdolla kymmenen suomalaisen asunnonetsintäprojekteihin. Sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykösellä on vahva käsitys siitä, millaisessa kodeissa suomalaiset nykyään viihtyvät?

Miltä suomalaiskodeissa näyttää?

Sisustustrendit kiertävät muotitrendien tapaan kehää, mutta Pyykönen muistuttaa, ettei sisustuslehtien sivuilta pysty suoraan tulkitsemaan, miltä suomalaiskodeissa näyttää. Koti on niin henkilökohtainen asia, että henkilökohtaiset mieltymykset kiilaavat helposti maailmaa valloittavien trendien ohitse.

– Tällä hetkellä suomalaisissa kodeissa on valloillaan sellainen yin ja yang -ajattelu: tosi monissa kodeissa on tänä päivänä hyvin selkeät mustavalkoiset linjat, Pyykönen kertoo.

Erityisen selkeiden linjojen rinnalla myös maalaisromantiikasta herkkyyttä ammentava sisustustyyli on suomalaisten mieleen.

– Se on ehdottomasti toinen valtatrendi, Pyykönen kertoo.

Kolmas vahva näkemys suomalaisten sisustusmieltymyksissä nousee ekologisesta ajattelusta: kertakäyttökulttuurin vastustaminen on viime vuosina alkanut heijastua myös sisustusratkaisuihin, joita suomalaiset tekevät. Tämä näkyy selkeästi siinä, että suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia sisustusratkaisuista, jotka saattavat kirpaista rahallisesti, mutta jotka kestävät aikaa.

– Esimerkiksi puulattiat, puutasot, puukalusteet, kivi ja nahka ovat tällä hetkellä aivan mielettömän trendikäs juttu ja niihin yhdistetään muovia, metallia ja ehkä jotain vitsikästäkin, Pyykönen kertoo.

– Koko ajan enemmän ja enemmän asiakkaani haluavat myös esimerkiksi aitoja design-tuotteita. Tänä päivänä tavoitellaan pitkäkestoisuutta ja pysyvyyttä, eikä mitään kertakäyttökulttuuria, Pyykönen toteaa.

Klassisten linjojen rinnalla myös modernimman sisustuksen suosio on viime aikoina nostanut niin ikään päätään muiden valtatrendien rinnalla.

– Asunnoissa halutaan vähän hullutella ja hyvin moderneja elementtejä yhdistetään pehmeisiin arvoihin kuten luonnonmateriaaleihin ja puuhun, Pyykönen kertoo.

Trendivärit kestävät tänä päivänä aikaa

Myös trendikkäimmät sisustusvärit ovat tällä hetkellä niin neutraaleja, etteivät ne poistu vuosiin muodista. Tämäkin tukee kestävän kehityksen linjaa, joka näkyy muuallakin sisustuksessa.

– Trendivärit ovat tänä päivänä aika helposti omaksuttavia: murrettuja ja valkoisella taitettuja sävyjä on hyvin paljon. Nämä ovatkin helppoja värejä valita ja katsella pitkään. Verhojakaan ei tarvitse uudistaa joka vuosi! Pyykönen hihkuu.

Pyykönen ei itse ole koskaan ollut kummemmin innostunut siitä, että verhot vaihdetaan vuodenaikojen tai juhlapyhien mukaan.

– Itse en ole koskaan ollut kausisisustaja ja minusta tuntuu, että nyt vihdoin ja viimein se alkaa olla trendikästä. Minäkin saan olla ihan rauhassa samojen verhojeni kanssa kymmenen vuotta, Pyykönen toteaa.

Sisustuksen ammattilainen muistuttaa kuitenkin, että tärkeintä sisustamisessa ei ole missään nimessä trendikkyys. Kodin pohjimmainen tarkoitus on syytä pitää tiukasti mielessä sisustusratkaisuja tehtäessä.

– Sisustamisessa tärkeintä ei missään nimessä ole se, että asunto on trendikäs, ajankohtainen tai muodikas, vaan tärkeintä on se, että se on se sinun maailman ihanin kotisi, Pyykönen hymyilee.

Kotia kohti AVAlla maanantaisin klo 21. Katso edellinen jakso:

AVA / Heli Kuitunen

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja