Sisätiloissa liian kuuma? Näin viilennät asuntosi

Kesähelteillä asuntojen lämpötilat kohoavat etenkin vanhoissa rakennuksissa sietämättömiksi.

Uudisrakentamisessa hyödynnetään poikkeuksetta koneellista ilmastointia, mutta vanhoihin kerrostaloasuntoihin uuden ilmanvaihtojärjestelmän rakentaminen on hankalaa.

Asuntojen ilmanvaihtoa voisi kehittää putkiremonttien yhteydessä, mutta hintataso on niin korkea, että taloyhtiöille tulee kipukynnys vastaan.

Sisäilman laatu on erityisen heikkoa suuren muuttoliikkeen aikana 70-luvulla valmistuneissa elementtitaloissa. Öljykriisin jälkeen energiakustannuksia yritettiin pienentää muun muassa niin, että ilmanvaihto laskettiin minimiin.

Huoneistojen lämpökuormitus on viime vuosikymmeninä kasvanut selvästi, kun asuntoihin on lisätty aiempaa enemmän energiaa kuluttavia tavaroita, kuten vaikkapa astianpesukoneita, taulutelevisioita ja tietokoneita. Helteillä myös kosteuden lisääntyminen heikentää asumismukavuutta.

Muista läpiveto ja ristituuletus

- Yöllä pitäisi mahdollistaa ristituuletus ja läpiveto, eli kaikki ikkunat tulisi pitää avoinna. Hellejaksonkin aikana yölämpötila saattaa tippua alle 20 asteeseen.

- Päivällä kaikki verhot kannattaa laittaa kiinni, ettei aurinko pääse lämmittämään sisätiloja. Vaaleat verhot tai sälekaihtimet ovat parhaita vaihtoehtoja.

- Myös pöytätuuletin kierrättää ilmaa, mikä tekee olon viileämmäksi. Ongelmana tosin on, että tuulettimet on kuluvana kesänä myyty loppuun monin paikoin poikkeuksellisen kovan kysynnän takia.

- Ikkunoiden ulkopintoihin voi myös asettaa kalvoteippejä, jotka heijastavat auringon lämpösäteilyä poispäin. Ratkaisu saattaa tosin edellyttää taloyhtiön lupaa.

- Myös erillisiä aurinkosuojalaseja voi hankkia asunnon ikkunoihin. Tosin ikkunoiden vaihtaminen kokonaan voi muodostua turhan kalliiksi vaihtoehdoksi.

Lähde: VTT.

Lue myös:

    Uusimmat