Sisarpuolet löysivät toisensa 25 vuoden jälkeen – "Olimme niin samannäköisiä!"

Sairaanhoitaja adoptoi erityistarpeisen pojan, jota hän oli hoitanut vuosia 2:17
Katso myös: Eräs sairaanhoitaja adoptoi erityistarpeisen pojan, jota hän oli hoitanut vuosia.

Sisarpuolet löysivät toisensa 25 vuoden jälkeen.

Yhdysvaltalaiset sisarpuolet Amanda Stiles ja Brittanny Bigley tapasivat toisensa vuonna 2017 ensi kertaa 25 vuoteen. Nyt heidän tarinansa kertoo muun muassa New York Post.

Tytöillä on eri isät. Brittanny kertoo, että hänen ollessaan vauva hänen äitinsä tapasi Amandan isän.

Eri koteihin vuonna 1993

Tytöt joutuivat eri teille vuonna 1993. 

– Kun olin noin 2,5-vuotias ja Amanda vuoden vanha, meidät vietiin pois äitimme ja Amandan isän luota sijaiskotiin, 31-vuotias Brittanny kertoo.

Sijaisvanhemmat adoptoivat Amandan. Brittanny päätyi asumaan oman isänsä kanssa.

– Isä oli minun huoltajani. Sijaisvanhempamme adoptoivat Amandan. Se oli suljettu adoptio, joten he muuttivat hänen nimensä.

Asiakirjoista lisää tietoa

Brittannyn isä kuoli hänen ollessaan 10-vuotias. Brittanny päätyi uudelleen sijaishuollon piiriin. 

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Siskokset yrittivät ottaa toisiinsa yhteyttä, mutta eivät onnistuneet. Brittanny uskoi Amandan olevan elossa, mutta luopui ajan myötä toivosta sen suhteen, että he vielä tapaisivat.

Kun Brittanny oli 23-vuotias, täti toi hänelle katsottavaksi asiakirjoja, joiden joukossa oli oikeusasiakirjoja ja tietoja Brittannysta ja Amandasta. Niiden avulla Brittanny pääsi siskonsa jäljille.Tultuaan äidiksi Brittanny päätti hanakammin yrittää löytää siskonsa.

Tuttava auttoi siskon jäljille

Brittanny kertoo tehneensä videon, jolla hän kertoi tarinansa. Edesmenneen isän ex-tyttöystävä otti häneen sen jälkeen yhteyttä. Ex-kumppani työskentelee sijaishuollon parissa ja auttoi häntä saamaan hänen tarvitsemiaan tietoja.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Näin Brittanny sai tietää Amandan nimen adoption jälkeen. Hän laittoi nyt 29-vuotiaalle Amandalle viestiä Facebookissa ja Instagramissa.

– Kun näin ensimmäisen kuvan hänestä, sydämeni oli pysähtyä. Hänellä oli samanlaiset isot tekoripset kuin minulle, pieni nappinenä ja paljon meikkiä. Olimme niin samannäköisiä! Brittanny kertoo.

Brittanny asui Kaliforniassa ennen kuin muuttui Utahiin vuonna 2018. Amanda asui kaiken aikaa Kaliforniassa.

Amanda vastasi siskon yhteydenottoon

Amanda vastasi ja kertoi, että hänellä tosiaan oli sisko nimeltä Brittanny.

– Kun sain häneltä viestin, mielessäni vilisi hyvin monenlaisia tunteita. Se oli yksi elämäni jännittävimpiä päiviä, Amanda kertoo.

Amanda oli aiemmin ajatellut masentuneena, että tuskin hän koskaan saisi siskoonsa mitenkään yhteyttä.

– Aloin itkeä, kun olimme viimein löytäneet toisemme.

Tapaaminen järjestyi vuosi myöhemmin

Maaliskuussa 2017 tytöt tapasivat Laguna Beachilla Kaliforniassa. Se oli noin vuosi sen jälkeen, kun he olivat saaneet toisensa yhteyden. Aiemmin heillä ei ollut tähän mahdollisuutta talouspuolen ja elämäntilanteen takia.

Tytöt tulivat heti hyvin toimeen. Sen jälkeen he ovat olleet jatkuvasti yhteyksissä. He kertovat olevansa nyt parhaat ystävät.

– Tuntuu melkein siltä kuin emme olisi koskaan erossa olleetkaan, Brittanny pohtii.

Onnellinen olo

Isosiskon tapaaminen kaikkien näiden vuosien jälkeen tuntuu Amandasta ihanalta.

– Minusta ihan oikeasti tuntuu siltä kuin iso osa minusta olisi puuttunut monien vuosien ajan. Nyt minusta jälleen tuntuu kokonaiselta ja se on tunne, jota en pysty edes kuvailemaan, Amanda hehkuttaa.

– Olemme nyt aikuisina onnistuneet luomaan jo paljon hauskoja muistoja. En malta odottaa, että pääsemme luomaan niitä lisää.

Suomessa ei ole suljettuja adoptioita

Adoptio voi olla suljettu, puoliavoin tai avoin, kertoo THL. Avoimeen adoptioon kuuluu eriasteista yhteydenpitoa ja avoimuutta lapsen syntymä-ja adoptioperheiden välillä. Avoin adoptio ei ole virallinen käsite. Adoptiolaissa se ilmaistaan lapsen oikeutena pitää yhteyttä aikaisempaan vanhempaan. 

Suljettu adoptio tarkoittaa, että lapsen alkuperää ei saisi selville. Sellaisia ei Suomessa ole, kertoo THL. Tieto alkuperästä on löydettävissä asiakirjoista. THL:n mukaan vaiettuja adoptioita kuitenkin on, mikä tarkoittaa, että adoptiosta ei ole kerrottu lapselle ja se on voinut tulla yllätyksenä myöhemmin, kuten vasta vanhempien kuoleman jälkeen.

THL:n mukaan Suomessa menty jatkuvasti kohti avoimempaa toimintatapaa adoptioiden suhteen. Lapselle tulee kertoa hänen olevan adoptoitu ja totuudenmukaisesti ikätaso huomioiden vastata hänen kysymyksiinsä omasta alkuperästään. Tämä käytäntö on ollut voimassa 1980-luvulta lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat