Sisäministeri: Suomi on varautunut ukrainalaispakolaisten määrän merkittäväänkin kasvuun

Sisäministeri Mikkonen, millaiseen pakolaisaaltoon Euroopan pitää varautua? 3:09

Euroopan unioni pääsi viime viikolla pikavauhtia sopuun siitä, että Ukrainasta tulevat pakolaiset saavat humanitaarista suojelua ja voivat tehdä työtä EU:n alueella ainakin vuoden ajan. Suomi on varautunut ukrainalaispakolaisten määrän kasvuun, sanoo Kymmenen uutisissa vieraillut sisäministeri Krista Mikkonen (vihr). 

Mikkosen mukaan nyt EU:n alueelle tulleet ukrainalaispakolaiset asuvat pääasiassa sukulaistensa tai ystäviensä luona. Tästä syystä varsinaisia turvapaikka-anomuksia on toistaiseksi tullut hyvin vähän ympäri Eurooppaa, Suomeenkin toistaiseksi vain noin 700. 

EU:n ja Ukrainan välillä vallitsee myös viisumivapaus, mikä tarkoittaa sitä, Ukrainan kansalaiset saavat oleskella EU:n alueella kolme kuukautta ilman erityislupia. Tästä syystä turvapaikka-anomusten määrän odotetaan kasvavan vasta myöhemmin keväällä.  

– Olemme varautuneet siihen, että ihmiset jättävät myöhemmin turvapaikka-anomuksen. Ehkä jotkut hakevat työlupaa tai perheenyhdistämistä, Mikkonen sanoo.

Suomi lisää tarpeen mukaan vastaanottokeskusten paikkoja

Mikkosen mukaan Suomi on varautunut hyvin ukrainalaispakolaisten määrän merkittäväänkin kasvuun. 

– Meillä on vastaanottokeskuksissa vapaita paikkoja ja meillä on valmius nostaa paikkojen määrää nopeastikin ja voimme tarvittaessa perustaa uusia keskuksia. Lisäksi tiedämme, että suomalaiset tarjoavat kotimajoitusta. 

Mikkosen mielestä on hienoa, että suomalaiset ovat ryhtyneet laajalti auttamaan Ukrainasta sotaa pakenevia. Hän toivoo, että pakolaisia Ukrainasta hakevat ilmoittaisivat asiasta maahanmuuttovirasto Migristä. 

– Tämä siitä syystä, että voimme tarvittaessa olla vastassa ja auttamassa. Viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyö on erittäin tärkeää, Mikkonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat