Sisäministeri Mikkonen: Suomi on luvannut hakea ukrainalaispakolaisia Moldovasta Suomeen

Suomeen saapuu jatkuvasti sotaa pakenevia – maatalousyrittäjät majoittavat Ukrainasta tulevia pakolaisia 6:01
Suomeen saapuu jatkuvasti sotaa pakenevia – maatalousyrittäjät majoittavat Ukrainasta tulevia pakolaisia

Ukrainan lähellä sijaitsevat maat ovat pyytäneet EU-mailta apua Ukrainan pakolaisten vastaanottamiseen, kertoo sisäministeriö.

EU-maiden sisäministerit kokoontuivat tänään ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään Ukrainan pakolaisten vastaanottamista.

Suomea Brysselissä järjestettävässä kokouksessa edusti sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Mikkosen mukaan Ukrainasta on tähän mennessä paennut noin 3,8 miljoonaa ihmistä.

Mikkosen mukaan Ukrainan lähellä sijaitsevissa maissa pakolaisten vastaanottamisen kapasiteetti on ylittymässä.

Kiireellisimmän avun tarpeessa on EU:n ulkopuolinen Moldova, joka on pyytänyt Suomelta apua.

– Moldovasta on tullut pyyntö, että Suomikin hakisi sieltä pakolaisia. Olemme päättäneet osallistua tähän yhteistyöhön ja sitä valmistellaan, Mikkonen kertoi kokouksen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Mikkosen mukaan vielä ei tiedetä, milloin ja kuinka paljon pakolaisia Moldovasta Suomeen tuodaan.

– Tarkkoja määriä en osaa sanoa. Se riippuu myös osittain siitä, että millaisia ihmisiä sieltä tulisi. Jos he ovat alaikäisiä lapsia tai vammaisia, vaaditaan myös Suomen päässä enemmän ihmisiä heitä auttamaan ja tukemaan. 

Kiintöistä ei keskusteltu

Mikkosen mukaan EU-sisäministerit eivät ole keskustelleet kiintiöistä, joilla pakolaisten määriä tasattaisiin EU-maiden kesken.

– Ennen kaikkea oli puhetta siitä, että koordinoisimme paremmin tietoa siitä, millainen kapasiteetti missäkin maassa on. Selvästi monilla rajamailla kapasiteetti on ylittynyt, mutta muualla Euroopassa kapasiteettia on.

– Jos tietoa pystyttäisiin paremmin levittämään, niin sitä kautta sotaa pakenevat ohjautuisivat maihin, joissa vastaanotto pystytään hyvin järjestämään.

Mikkosen mukaan Suomeen voisi saapua tänä vuonna arviolta 40-80 tuhatta pakolaista Ukrainasta. Lähes puolet Suomeen saapuneista on Mikkosen mukaan lapsia.


Lue myös:

    Uusimmat