Lvivin pormestari: Kaupungin pakolaistilanne on äärirajoilla

MTV Uutisten toimittaja raportoi ajantasaiset tiedot Lvivistä 2:55
Katso MTV Uutisten toimittajan Niko Nurmisen raportti paikan päältä. 

Lvivin kaupunki Ukrainan länsiosassa on saavuttanut kapasiteettinsa rajat maansisäisten pakolaisten auttamisessa, sanoi kaupungin pormestari Andri Sadovyi maanantaina. Sadovyin kommenteista uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Puolan rajan lähellä sijaitsevaan Lviviin on paennut ihmisiä ympäri Ukrainaa. Pormestarin mukaan kaupungissa majoittuu tällä hetkellä noin 200  000 pakolaista, ja rautatieaseman läpi kulkee joka päivä noin 50  000 ihmistä.

Sadovyi vetosi kansainvälisiin humanitaarisiin järjestöihin lisäavun saamiseksi. Hänen mukaansa kaupunkiin odotetaan saapuvan yhä lisää pakolaisia.

Lvivin hallinnosta kerrottiin maanantaina aamulla BBC:lle, että kaupungin järjestämät väliaikaiset sänkypaikat ovat täynnä. Kaupunginvaltuuston jäsen Viktoria Khrystenko pyysi paikallisia yrityksiä avaamaan liiketilojaan ja varastojaan ihmisten majoittamiseksi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Ukrainasta on Venäjän hyökkäyksen jälkeen paennut ulkomaille yli 1,7 miljoonaa ihmistä. Heistä yli miljoona on suunnannut Puolaan, kertoivat puolalaiset rajaviranomaiset sunnuntaina.

Ukrainassa on asukkaita yhteensä vajaat 44 miljoonaa. UNHCR on arvioinut, että Venäjän hyökkäys voisi ajaa jopa viisi miljoonaa heistä pakolaisiksi.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell puolestaan sanoi maanantaina, että pakolaisia voisi olla jopa viisi miljoonaa, jos kaupunkien pommitus jatkuu. Borrell sanoi, että Euroopan maiden pitäisi valmistautua vapauttamaan varoja pakolaisten auttamiseen.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen arvioi tänään, että mikäli pelkästään Puolaan pakenee 100 000 ihmistä päivässä, niin väenpaljous, joka Ukrainasta tällä hetkellä pakenee, on historiallinen.

Lue myös:

    Uusimmat