Suomi varautuu auttamaan ukrainalaisia pakolaisia – sisäministeri Mikkonen: Tällä hetkellä ei ole suurta liikehdintää

Valtavat ruuhkat – Kiovan ulosmenotiet tukossa 4:05
Katso video: Kiovan ulosmenotiet ruuhkautuivat tänään pahoin Venäjän hyökkäyksen alettua.

Hallitus on käynyt Suomessa alustavia keskusteluja siitä, miten ukrainalaisia pakolaisia voidaan auttaa. Toistaiseksi on hankala arvioida, kuinka moni joutuu lähtemään pakoon Venäjän hyökkäyksen takia.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoo MTV Uutisille, että harkinnassa on siviiliavun lähettäminen Ukrainaan sekä varautuminen pakolaisten saapumiseen Ukrainan naapurimaihin sekä myös Suomeen saakka.

– Täytyy myös varautua siihen, että ihmisiä lähtee hakemaan turvaa muualta. Tällä hetkellä ei ole suurta liikehdintää näkyvissä. Oletus on, että naapurimaihin lähdetään ensin, mutta olemme varautuneet siihen, että myös Suomeen tulee turvapaikanhakijoita. Varaudumme, että voimme heitä nopeassakin ajassa auttaa, Mikkonen kertoo.

Yksi vaihtoehto voi olla se, että Suomi antaa apua esimerkiksi Puolalle ukrainalaisista huolehtimiseen, jos pakolaisia jää paljon Puolaan.

– Yleensä kriiseissä ihmiset hakevat turvaa ensin naapurimaista. Puolassa on jo suuri ukrainalaisyhteisö, Mikkonen pohtii.

Ukrainalaiset voivat pyrkiä Suomeen myös ilman turvapaikkahakua, jos heillä on mahdollisuus työllistyä Suomessa.

– On vaikea arvioida määriä ja mihin ihmiset lähtevät liikkeelle. Niin Suomessa kuin monessa muussa maassa ukrainalaiset ovat jo tärkeitä kausityöntekijöitä ja myös muun työperäisenmaahanmuuton tulijoita. Voi hyvin olla, että Suomeen tullaan tekemään töitä eikä hakemaan turvapaikkaa. Se voi olla yksi väylä, mitä ukrainalaiset käyttävät, Mikkonen miettii

Mikkonen korostaa sitä, että Suomi on jo varautunut suuriin määriin turvapaikanhakijoita vuosien 2015-2016 kokemusten perusteella. Tuolloin Suomeen saapui melko lyhyessä ajassa kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita.

– Olemme aiempien tilanteiden pohjalta varautunut siihen, että pystymme nopeasti toimimaan, jos tulee suuri määrä pakolaisia kerralla, Mikkonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat