Sisäministeri Maria Ohisalo: EU tarvitsee yhtenäisen maahanmuuttopolitiikan mahdollisimman pian – "Seisomme kaikki Kreikan tukena, emme tarvitse vain hätäapua"

Tilanne Kreikan ja Turkin rajalla kiristyy entisestään – ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi, millä tavoin kriisi voidaan saada ratkaistuksi 4:34
Ulkoministeri Haavisto vieraili maanantaina Kymmenen uutisissa kommentoimassa tilannetta.

EU-jäsenmaiden sisäministerit kokoontuivat eilen Brysseliin Kreikan ja Turkin raja-alueella vallitsevan pakolaiskriisin vuoksi. Tuhannet ihmiset ovat saapuneet rajalle toiveinaan päästä Eurooppaan.

Hätäkokouksen tarkoituksena oli selvittää, miten tilanne voitaisiin ratkaista ja millaista apua eri jäsenvaltioit voisivat tarjota.

MTV Uutiset haastatteli sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr) kokouksen jälkeen.

Ohisalon mukaan EU-maiden välillä vallitsee vahva yhteisymmärrys pakolaiskriisin hoidosta. Hänen mukaansa EU tarvitsee yhtenäisen maahanmuutto- ja turvapaikkapoliitikan mahdollisiman pian.

EU-ministereiden mukaan laittomat rajanylitykset on estettävä, mutta samalla kansainvälisiä sopimuksia pitää kunnioittaa.

– Seisomme kaikki jäsenvaltiot Kreikan tukena tässä tilanteessa. Keskustelimme, miten Turkki näyttää käyttäneen hädänalaisia ihmisiä oman politiikantekonsa välineenä. Tämä haluttiin yhdessä torjua, ei jatkossa pitäisi tapahtua tällaista, Ohisalo sanoo.

– Emme tarvitse vain hätäapua, vaan pitkäaikaisen ratkaisun. Uusi EU-komissio on vahvasti ottamassa asian edistettäväkseen.

Apua virastoille

Suomi aikoo tarjota apuaan EU:n eri virastoille. Lisäksi Suomi on tehnyt päätöksen 175 alaikäisen vastaanottamisesta Välimeren maista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on puhunut tarpeesta soveltaa normaaleja turvapaikkakäytäntöjä Kreikassa. Presidentti Sauli Niinistö puolestaan on kiistänyt ristiriidan, että Kreikka on vastoin normaaleita käytäntöjä sulkenut rajansa.

Samalla Suomi on luvannut Kreikalle tukensa. Ohisalolta kysyttiin, näkeekö hän tilanteen ristiriitaisena. Ministeri vetosi vastauksessaan kokouksen yhteiseen julkilausumaan.

– (Ministerikokouksen) julkilausuma kiteyttää sen, että rajavartijatkin työssään torjuvat laittomia rajanylityksiä ja ohjaavat ihmisiä oikeisiin paikkoihin ja esimerkiksi turvapaikanhakuprosessiin. Samalla on kunnioitettava kansainvälisiä sopimuksia ja oikeuksia ja tämä tulee esiin julkilausumassa. Tämä oli myös Suomen hallituksen kanta. Sinänsä olen tyytyväinen kirjaukseen. Oikeus hakea turvapaikkaa kuuluisi ihan kaikille, Ohisalo vastasi.

Ohisalo vastaa parhaillaan eduskunnan kysymyksiin Turkin ja Kreikan tilanteesta kyselytunnilla. Aiheesta lisää MTV Uutisten netissä ja tv-uutisissa myöhemmin torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat