Haavisto presidentti Niinistön pohdinnasta: Aitojen pakolaiskriisien osalta sopimuksia on noudatettava, Kreikan rajan tilanteessa hybridielementtejä

Tilanne Kreikan ja Turkin rajalla kiristyy entisestään – ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi, millä tavoin kriisi voidaan saada ratkaistuksi 4:34
Ulkoministeri Haavisto vieraili maanantaina Kymmenen uutisissa kommentoimassa tilannetta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kommentoinut presidentti Niinistön pohdintaa siitä, miten pilkuntarkasti kansainvälisiä sopimuksia pystytään noudattamaan Kreikan tilanteessa.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi Helsingin Sanomille eilen, että EU:n jäsenmaat joutuvat vakavasti puntaroimaan, otetaanko kaikki turvapaikkahakemukset vastaan, kuten Kreikka ei nyt tee.

Ulkoministeri Haaviston mukaan YK:n pakolaissopimukseen on sitouduttu, mutta hybriditilanteisiin ei pelisääntöjä oikeastaan ole.

– On erittäin tärkeää, että aitojen pakolaiskriisien osalta sopimuksen periaatteet pidetään, sanoo Haavisto.

Haaviston mukaan Turkin ja Kreikan rajan tilanteeseen liittyy kuitenkin hybridivaikuttamisen, eli muun muassa poliittisen painostamisen elementtejä, kun ihmisiä kehotetaan lähtemään kohti rajaa, jonka yli ei pääse.

Haavisto toteaa, että rajalla nyt olevat henkilöt eivät ole tulleet Idlibin taistelualueilta vaan ovat oleskelleet Turkissa pitempään.

Lue myös:

    Uusimmat