Voisiko Suomi estää ei-toivottujen turvapaikanhakijoiden tulon? Näin kommentoi kysymystä väistellyt ministeri Ohisalo

Voisiko Suomi estää ei-toivottujen turvapaikanhakijoiden tulon? Näin sisäministeri Ohisalo kommentoi 2:15
Katso video: Näin sisäministeri Ohisalo pyöritteli kysymystä, voisiko Suomi estää turvapaikanhakijoiden maahantulon.

Voisiko Suomi estää turvapaikan hakijoiden maahantulon, jos tilanne sitä vaatisi? Tällä hetkellä asiaan liittyvässä lainsäädännössä on puutteita, arvioi sisäministeri Maria Ohisalo MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on kiristynyt viime päivinä, kun tuhansia ihmisiä on pyrkinyt luvatta EU:n alueelle. Puola on sulkenut Valko-Venäjän vastaisen rajansa ja lähettänyt alueelle lisää sotilaita.

EU-maat syyttävät Valko-Venäjää hybridioperaariosta ja valmistelevat maalle lisäpakotteita. 

"Lainsäädännössä puutteita"

Jos Suomen rajalle tulisi satoja tai tuhansia ihmisiä, jotka ilmoittaisivat hakevansa turvapaikkaa, pitäisikö heidät automaattisesti päästää maahan ja kaikki hakemukset käsitellä?

Ministeri Maria Ohisalo väisti kysymyksen Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman haastattelussa ja totesi vain, että asiaan liittyvässä lainsäädännössä on niin EU-tasolla kuin Suomessakin ”puutteita”.

– Tämä on uusi ilmiö. EU-tasolla meiltä puuttuvat työkalut (asian käsittelemiseksi). Suomi on vaatinut EU:ta ja komissiota kehittämään oikeudellista kehikkoa sille, että tällaisissa hybridivaikuttamiseksi tunnistettavissa tilanteissa perinteikkäät turvapaikanhakusäännöt eivät olisi samanlaiset (kuin normaalisti), Ohisalo totesi. 

– Että yhtä aikaa voidaan kunnioittaa kansainvälisiä sitoumuksia ja sopimuksia ja antaa turvaa heille, jotka turvaa tarvitsevat. Siellä on paljon naisia lapsia, perheitä, jotka sitä turvaa tarvitsevat, ja EU:n rajoilla on myös kuollut ihmisiä.

Rajanylityspaikkoja voi sulkea

Ohisalo tähdentää, että Suomella on oikeus ja velvollisuus puolustaa Suomen rajoja.

– Ja myös sitä EU:n yhteistä ulkorajaa. 

Ohisalon mukaan Suomen rajavartiolaki antaa Suomelle mahdollisuuden sulkea tarvittaessa rajanylityspaikkoja. Yhden rajaylityspaikan täytyy kansainvälisten sopimusten mukaisesti kuitenkin olla auki, jotta turvapaikanhakija voi turvapaikkahakemuksensa jättää.

Kokoomus on esittänyt lakia, jonka avulla Suomen rajat voitaisiin tarvittaessa sulkea. Hallituspuolue keskustassa ajatukselle on kannatusta, mutta vihreät ja SDP eivät näe lakimuutosta tarpeellisena.

Lue myös:

    Uusimmat