Sisällissodassa kuolleiden hauta on keskellä teollisuusaluetta – Aluehallintovirasto päätti, että vainajat saadaan siirtää Heinolan hautausmaalle

Vierumäen teollisuusalueelle haudatut sisällissodan aikaiset vainajat saa siirtää Heinolan seurakunnan hautausmaalle. Asiasta päätti Itä-Suomen aluehallintovirasto tiistaina.

Vainajat voidaan siirtää punaisten yhteishautaan tai mahdollisten omaisten esittämään paikkaan.

Vuoden 1918 sodan taisteluissa kuolleet vainajat on haudattu alueelle, jolla toimii nykyisin puunjalostusyritys Versowood Oy. Yhtiö ja Heinolan kaupunki hakivat lupaa vainajien siirrolle.

Lain mukaan haudattu ruumis voidaan siirtää toiseen hautaan erityisen painavista syistä. Syyt voivat liittyä esimerkiksi siihen, että vainajaa ei ole jostain syystä voitu alun perin haudata paikkaan, joka vastaa hänen ja hänen omaistensa tahtoa.

Aluehallintoviraston mukaan Heinolan tapauksessa vainajat on haudattu paikkaan olosuhteista johtuen.

– Sodan lopputulos pitkälti määritteli, miten punaisten vainajien leposijat muotoutuivat, viraston tiedotteessa sanotaan.

Vainajat haudattiin Vierumäen taistelupaikalle muutama päivä taistelujen päätyttyä, joten viraston mukaan hauta on sinänsä syntynyt tarkoituksellisesti. Vainajien omaiset eivät kuitenkaan ole voineet vaikuttaa hautapaikan sijaintiin eikä vainajia ole ollut mahdollista kuljettaa kotipaikkakunnalle.

Jos se olisi ollut olosuhteiden puolesta mahdollista, vainajat ja heidän omaisensa olisivat viraston mukaan valinneet hautapaikoiksi jonkin muun paikan.

Aluehallintoviraston päätökseen vaikutti myös hautojen nykyinen sijainti keskellä teollisuusaluetta.

– Haudattujen vainajien muiston kunnioittamiseen liittyvät pieteettisyyt puoltavat siirtoluvan myöntämistä, tiedotteessa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat