Sirpa, 34, ei ole käyttänyt vuosiin rintaliivejä – joutuu usein toppuuttelemaan innokkaimpia: "Ei pidä jäädä tuijottamaan"

Sirpa* saa osakseen päivittäisiä katseita rintaliivittömyytensä vuoksi. Naisen mielestä liivittömyys ei ole mikään oudoksuttava asia, vaan jokaisen tulisi antaa olla juuri sellainen kuin itse haluaa.

Sirpa on reilu kolmekymppinen, kolmen lapsen äiti. Hän päätti noin neljä vuotta sitten lastensa imettämisen jälkeen, että liivillinen elämä saa jäädä historiaan, eikä ole käyttänyt rintaliivejä tekemänsä päätöksen jälkeen – yhtä iltaa lukuun ottamatta.

– Olin isännän kanssa keikalla ja halusin ehostaa itseäni. Mutta melkeinpä heti, kun pääsin taksin ovista sisään kotimatkalla, laitoin rintsikat laukkuun, nainen muistelee naurahtaen.

Miksi luopua rintaliiveistä?

Päätöksen takana ei ole mitään sen syvempää ideologiaa: Sirpan mielestä rintaliivit ovat vain maailman epämukavin keksintö.

– Tämän 20 vuoden aikana en ole löytänyt yksiäkään liivejä, jotka olisivat mukavat päällä, hän perustelee päätöstään.

Sirpa sai ensimmäiset rintaliivinsä 12-vuotiaana. Hänestä liivit kiristivät, puristivat ja vähän ahdistivatkin. Päivän kohokohdaksi muotoutui hetki, kun liivien hakaset sai aukaista ja rinnat saivat olla ”vapaina”.

Hän käytti aikoinaan liivejä vain ja ainoastaan siksi, että nuorten ja aikuisten naisen oletetaan käyttävän niitä.

– Sitten aloin miettimään, miksi kiusaan itseäni.

Ja niin vanhat rintaliivit löysivät paikkansa vaatekaapin perimmäisessä nurkassa.

Millaista arvostelua liivitön nainen saa osakseen?

Sirpa on pikkukylän kasvatti. Hän saa olla kotikunnassaan rauhassa ihmisten tapittavilta katseilta, sillä niin hänen perheensä, lähipiirinsä kuin kylän asukkaatkin ovat hyvin tottuneita Sirpan omantakeiseen päätökseen.

Kauppa- ja shoppailureissut kaupungissa sekä baari- ja keikkaillat ovatkin sitten oma lukunsa.

Nöpöttävä nänni ja rintaliivittömyys keräävät naisissa ylimielisiä ja pitkittyneitä katseita. Miehissä taas reaktio on enemmänkin kuin pikkupojalla, täynnä lapsenomaista innostusta ja mielenkiintoa.

Kun Sirpa kohtaa naislauman esimerkiksi ostoskeskuksessa shoppailureissunsa yhteydessä, naiset saattavat keskenään kovaäänisesti taivastella Sirpan tapaa kantaa rintojaan. Toisinaan naiset antavat jopa suoraa palautetta – etenkin parin rohkaisuryypyn jälkeen.

Sirpa kertoo, että hän ajautuu välillä ahdistaviinkin tilanteisiin, kun humaltuneet ihmiset eivät kunnioita hänen yksityisyyttään. Vuosien aikana on ollut useita tilanteita, joissa miehet ja naiset ovat lääppineet tai muuten käyneet iholle.

– Viime viikonloppuna joku mies tarttui tisseihini ja sanoi, että hänen oli pakko tulla tarkistamaan, onko minulla rintaliivejä. Hän myös yritti kurkistaa hameen alle ja varmistaa, onko minulla alushousujakaan, Sirpa kertoo iljettävänä esimerkkinä.

Onneksi tämänkaltaiset tilanteet eivät ole missään vaiheessa äityneet rikosilmoitusta vaativiksi – kiitos Sirpan sanavalmiuden ja vahvan luonteen.

Vaikuttaako valinta elämään jotenkin?

Sirpa ei anna muiden ihmisten kommenteille tai mielipiteille juurikaan painoarvoa. Vaikka hän saakin todistaa usein ihmisten kauhistuneita reaktioita, hän ei ole antanut liivittömyyden vaikuttaa elämäänsä – hän käy esimerkiksi baarissa ja keikoilla niin kuin muutkin.

– Tietysti katson, etten laita läpikuultavaa paitaa päälleni tai lähde kauhtuneessa valkoisessa paidassa liikenteeseen.

Sirpan mielestä rintaliivittömyys on ongelma muille, ei hänelle.

– Minä en käytä rintaliivejä ja that’s it. Samalla tavalla miehenkin nännit voivat nöpöttää paidan läpi, nainen vertaa.

Ja vaikka Sirpa muistelee kuppikokonsa olevan E, hän kirmaa lastensa perässä, eikä anna pomppivien rintojen häiritä. Liivittömyys ei ole aiheuttanut hänelle myöskään fyysisiä ongelmia, kuten selkäkipuja.

– Se on tänä päivänä itse asiassa niin, että jos laittaisin tissiliivit päälle ja pitäisin niitä hetken aikaa, rinnat tulevat siitä kipeäksi.

Miten rintaliivittömään naiseen tulisi reagoida?

Vastaus on, ei mitenkään. Sirpa toivoisi, että ihmisten pukeutumiseen ei puututtaisi, vaan jokaiselle suotaisiin mahdollisuus pukeutua ja elää niin kuin itse haluaa ilman arvostelua.

Etenkin moni nainen saattaa ajatella Sirpan päätöksen olevan rohkea, mutta Sirpa on toista mieltä: miksi vuonna 2019 tuollaista asiaa pidetään rohkeana päätöksenä, kun kyseessä on tietoisesti tehty oma valinta?

On luonnollista, että katse eksyy naisen rintavarustukseen – niin käy, oli naisella sitten rintaliivejä tai ei. Sirpa kuitenkin toivoisi, että ihmiset muistaisivat tällaisissa tilanteissa hyvät käytöstavat – katsoa saa, mutta ei koskea.

– Jos katse hairahtuu, niin siinähän hairahtuu, mutta ei pidä jäädä tuijottamaan. Pitkä tuijotus on kaikkein pahin. Tekisi mieli sanoa, että ota kuva, se kestää pidempään, Sirpa sanoo hymähtäen.

*Sirpa on muutettu nimi yksityisyyden suojaamiseksi  

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat