Sirkus korvasi eläinten esitykset hologrammeilla – huikea lopputulos kerää kiitosta: "Tulevaisuuden sirkus"

Saksalainen sirkus haluaa lopettaa sirkuseläinten huonon kohtelun korvaamalla esityksessään elävät eläimet hologrammeilla, kertoo muiden muassa australialaismedia The New Daily.

Vuonna 1976 perustettu Circus Roncalli on siirtynyt nykypäivään tavalla, joka kerää kiitosta eläinten oikeuksista välittäviltä. Saksalainen sirkus on ensimmäinen, joka on esityksissään ottanut käyttöön hologrammieläimet elävien sijaan.

Eläinoikeusjärjestö Animalia muistuttaa, että sirkuseläimille tyypillinen kuljettaminen aiheuttaa eläimille stressiä ja usein kuljetukseen käytetyt häkit ovat liian pieniä. Lisäksi sirkuseläimiä koulutetaan rankaisemalla ja palkitsemalla, helposti väkivaltaisin keinoin. Kouluttamisen ja esiintymisen ulkopuolella eläimet viettävät aikansa kuljetusvaunussa tai häkissä. Huonot olot, liikunnan puute sekä huono hygienia aiheuttavat eläimille stereotyyppistä käyttäytymistä ja sairauksia.

Circus Roncallissa yleisön ilo ei ole pois eläinten oikeuksista. Projektorit ja laserit marssittavat yleisön eteen esimerkiksi norsuja, hevosia, apinoita ja kaloja, jotka tekevät huikeita temppuja.

Tekniset laitteet on aseteltu niin, että yleisö näkee esityksen 3D:nä. Eläinten oikeuksia ajavan investoinnin hinta on 500 000 euroa, Circus Roncalli kertoo Facebook-sivuillaan. Vuoden aikana esitystä on käynyt katsomassa yli 600 000 ihmistä.

”Tulevaisuuden sirkus”


Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Sosiaalisessa mediassa saksalaissirkuksen ideaa on ihasteltu.

– Tulevaisuuden sirkus! Haluaisin nähdä tämän, kommentoi Danielle Diply-sivuston Facebookissa jakamaa uutista.

– Miten innostava uusi idea! Mielestäni se on mahtava, Wendy kirjoittaa.

– Mahtava idea, yhdenkään eläimen ei pitäisi olla sirkuksissa tai ahdettuna eläintarhan häkkiin, Irene komppaa.

– Jos emme suojele eläimiä ylipäätään, pian näemme niitä ainoastaan hologrammeina, Magdalena toteaa kyynisesti.

Tuoreen tutkimuksen mukaan on mahdollista, että ihmiset syöksevät maapallon suurimmat eläimet sukupuuttoon. YK:n toukokuisessa raportissa todetaan, että ylipäätään yli miljoonaa kasvi- ja eläinlajia uhkaa sukupuutto.

Suomessa sirkuksissa sallitaan kesyeläimet ja merileijonat

Animalia kertoo, että EU:n alueella toimii noin tuhat sirkusta, joissa on sekä villi- että kesyeläimiä.

Suomessa villieläimiä ei sirkuksissa sallita yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Sirkus Finlandialla on merileijonia. Merileijonien lisäksi Suomen sirkuksissa saadaan käyttää koiria ja kotikissoja, poneja sekä kesyhevosia ja -aaseja, kertoo Aluehallintovirasto.

Lue myös:

    Uusimmat