Mainos

Sipoolaisrouva peri ikivanhan Panaman kanavan osakkeen – MTV Uutiset selvitti paperin arvon

2:17

Yli 40 vuotta on sipoolainen Veronica Wirberg säilyttänyt Haakon-sedältä perimäänsä Panaman kanavan osaketta lipaston laatikossa.

Tavallaan se unohtui sinne laatikkoon, koska setä oli seikkailija ja jätti vuonna 1973 perintönä aikamoisen keon tavaraa. Setä ehti olla mukana kolmessa sodassa ja sotaretkiltä siunaantui mukaan sapeleita ja aseita ja tietysti kaikenlaisia papereita. Ja yksi näistä papereista on Panaman kanavan osake vuodelta 1888.

– Setä ei kertonut mitään yksityiskohtia siitä miten hän sai tämän, mutta todennäköisesti tämä on sotasaalista tämäkin, kertoo Wirberg ja näyttää toimittajalle jo vähän haalistunutta A3-kokoista osakekirjaa.

Osakekirjasta on leikattu pois ainakin yksi osinkoihin oikeuttava kuponki. Kaikki teksti on ranskaa ja nimikirjoitukset komealla musteella signeerattu. Allekirjoitusten vieressä on vuosiluku 1888 ja sivuun on liimattu useita leimamerkkejä.

Tuliko hänestä yhdessä yössä miljonääri?

On mahdollista, että rouva Wirberg on nyt monimiljonääri. Panaman kanava on ollut auki laivaliikenteelle jo toista sataa vuotta ja se on yksi suurimpia tulonlähteitä Panaman valtiolle.

– Onhan tämä komea paperi, mutta minulla ei ole mitään käsitystä sen arvosta, nauraa Wirberg.

Apu löytyy Nordnet-pankin sijoitusosastolta. Sijoitusasiantuntija Martin Paasi tutkii paperia suurella mielenkiinnolla.

– Tämä on varmasti vanhin näkemäni osakekirja, hieno paperi, arvioi Paasi.

Paasi on jo etukäteen tehnyt taustatyötä kun kuuli puhelimessa tästä löydöstä. Kysymys kuuluu siis: onko rouva Wirberg nyt monimiljonääri Sipoosta?

– Ikävä kyllä, ei, sanoo Paasi. Pankin näkökulmasta tämä on arvoton: Kanavaa rakentanut ranskalaisyhtiö meni konkurssiin vuonna 1893. Konkurssista seurasi yksi Ranskan historian suurimmista korruptioskandaaleista, sillä kanavan surkeasti edistynyttä rakennustyötä oli yritetty peitellä lahjuksilla, kertoo Paasi.

Osakekirjan arvoksi Paasi arvioi noin 100 euroa, sen verran ovat keräilijät kiinnostuneet maksamaan historiallisesta dokumentista.

– Ei se mitään, naureskelee rouva Wirberg. Taidan pistää sen omalle seinälle.  Joka tapauksessa setä olisi tyytyväinen, sillä saihan hänen osakkeensa nyt ainakin julkisuutta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.