Mainos

Apteekin tarinaa 103 vuotta – ja tähän se loppui

Apteekkari Bengt Mattila voisi olla vihainen apteekkari, mutta ei sitä kuitenkaan ole. Hänen Helsingin Lapinlahdenkadulla toimiva Joutsen-apteekkinsa täytti tänään 103 vuotta, mutta siihen se jää. Ei tule lisää synttäreitä, sillä Joutsen joutuu lopettamaan.  

Mattila ei saanut uutta toimilupaa tappiolliselle apteekilleen ja on allapäin, mutta kuten sanottu, ei vihainen. Apteekkari on jo ehtinyt tottua ajatukseen luopumisesta ja elättelee nyt vahvaa toivetta siitä, että Joutsenesta tulisi museo.

Kellarissa tavaraa 100 vuoden ajalta

Mattila on koko uransa ajan kerännyt apteekkitoimintaan liittyviä esineitä ja Joutsenen kellarissa on jo pieni museo. Hyllystä löytyy apteekkilaitteistoa ja linimenttejä sekä rohdospulloja 1900-luvun alusta.

Iloisen keltaisessa pussissa on suomalaisten rakastamaa särkylääkettä, alkuperäistä Hota-pulveria.  Museovirasto on suojellut apteekin alkuperäiset kalusteet vuodelta 1912.

– Katso miten kansainvälinen kaupunki Helsinki oli 1900-luvun alussa, sanoo Mattila ja näyttää lääkepullon etikettiä, jossa Joutsen-apteekki esittäytyy asiakkaalle neljällä kielellä.

Joutsenen aarre

Joutsenen kalusteet ovat häkellyttävän hienoja, jaloa tummaa puuta ja on vaikea uskoa, että ne ovat yli 100 vuotta vanhoja. Mutta apteekin varsinainen aarre on purkillinen vihreitä kärpäsiä. Ne ovat espanjankärpäsiä, latinalaiselta nimeltä lytta vesicatoria. Mattila kaivaa lasipurkista yhden kauniin yksilön ja suostuu jauhamaan sen pulveriksi. Espanjankärpäspulveri oli kovasti herrain suosiossa 1900-luvun alkupuolella.

– Sanotaan, että tämä aiheutti oikealla tavalla nautittuna veren pakkautumista tiettyihin kohtiin miehen kehossa, niin se toimi, kertoo Mattila.

Kyseessä on siis entisajan erektiolääke ja se tehosi mainiosti, kunhan apteekkari osasi laskea annostuksen oikein. Liian suuri annos saattoi johtaa hallitsemattomaan viriliteettiin  ja saattoi viedä rakastajalta hengen, myhäilee Mattila. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.