Mainos

Sipilä kaatoi hallituksen reilu kuukausi ennen vaaleja – mutta onko sillä mitään merkitystä?

19:24
Hallitus kaatui eilen – videolla koottuna politiikan kuuman päivän käänteet!

Hallituksen eilinen kaatuminen oli päivän puhuttavimpia uutisia. Kaatumisen seurauksia ei voida kuitenkaan kutsua erityisen dramaattisiksi, sillä työt jatkuvat; esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini tapaa Angolan ulkoministerin ensi viikolla. 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti hallituksensa eropyynnön presidentti Sauli Niinistölle eilen, vain reilu kuukausi ennen eduskuntavaaleja.

Presidentti Niinistö toivoi hallituksen jatkavan toimitusministeristönä.

Tämä tarkoittaa sitä, että ministerit hoitavat pestejään, mutta uusia lakiesityksiä ei enää tehdä. Ministerit eivät myöskään ole enää sitoutuneet hallitusohjelmaan.

Toimitusministeristö ei saa myöskään tehdä poliittisia aloitteita, joilla vaikuttaa tulevan hallituksen toimintamahdollisuuksiin.

Eduskunnan istuntokausi loppuu viimeistään 19. maaliskuuta, joten jäljellä on enää kuusi täysistuntoa ja lisäksi yksi täysistunto tarvittaessa.

Käytännössä lakialoitteita ei siis olisi enää muutenkaan ehditty tehdä.

Jussi Kärki: Pienet pulmatilanteet mahdollisia

MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen esimies Jussi Kärki kommentoi hallituksen eroamista eilen Seitsemän uutisissa tokaisemalla, "ettei suomalaisten tarvitse ainakaan yöuniaan menettää".

Joitakin pieniä pulmia voi silti Kärjenkin mukaan tulla.

– Business Finlandille löytyi johtaja, mutta tällä hallituksella ei ole poliittista valtaa tehdä enää virkanimityksiä. Isompi asia on kesällä alkava EU-puheenjohtajuus, sitä valmistellaan nyt ilman poliittista johtajuutta, Kärki arvioi.

Ministerien työt jatkuvat Suomessa ja ulkomailla

Toimitusministeristö hoitaa nyt välttämättömiä juoksevia asioita, joita ei voida siirtää seuraavan hallituksen ratkaistaviksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa pieniä asetuksia ja hallintopäätöksiä, jotka eivät vaadi merkittävää yhteiskunnallista harkintaa.

Ministerien varsinaisten virkatehtävien hoito jatkunee lakialoteprosesseja lukuunottamatta siis suhteellisen normaalisti.

Esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini tapaa Angolan ulkoministerin ensi viikon alussa, ja valtiovarainministeri Petteri Orpo edustanee Suomea tiistaina EU-kokouksessa Brysselissä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja