Jättääkö Sipilä Kesärannan, lähtevätkö ministereiltä autot ja muut edut alta? Valtioneuvosto kertoo, mikä muuttui, kun hallituksesta tuli toimitusministeristö

Näin Sipilän hallituksen kohtalokas päivä eteni 1:34
Näin Sipilän hallituksen kohtalokas päivä eteni 8. maaliskuuta.

Toimitusministeristö on paitsi sanana hankala, niin myös sen toimenkuva askarruttaa. Suomi ei kuitenkaan ole totaalisessa pysähdystilassa, vaikka hallitusohjelma on haudattu.

Keskustelu toimitusministeristön roolista on ymmärrettävästi rönsyilevää, koska mitään selkeää linjaa ei ole edes olemassa.

Suomessa toimitusministeristö kuitenkin johtaa maata myös aina vaalien jälkeen, kunnes uusi hallitus on valittu.

Pääministeri Juha Sipilä on siis edelleen pääministeri. Sama pätee muihinkin ministereihin, jotka nauttivat myös samoista eduista kuin ennen 8. maaliskuuta tapahtunutta hallituksen eroa.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikosken mukaan pääministeri ei vielä pakkaa myöskään tavaroitaan virka-asunnostaan Kesärannasta.

– Ministereillä kaikki edut myös pysyvät samoina. Samoin tittelit, eli ei ole virkaatekevää pääministeriä, vaan on edelleen pääministeri.

Anttikosken mukaan tilanne on sama, kuin aina vaalien jälkeen. Juoksevat asiat ja rutiinit hoidetaan, sekä jo eduskunnassa olevat asiat etenevät. Tästä esimerkkinä tiedustelulait.

– Uutta ei enää kuitenkaan tuoda käsittelyyn, koska hallitusohjelmaakaan ei enää toteuteta, Anttikoski sanoo.

Vähemmän kokouksia

Valiokuntatyöhön toimitusministeristön vetovuoro valtioneuvoston sijaan tuo muutoksia.

Anttikosken mukaan esimerkiksi talouspoliittinen ministerivaliokunta tuskin enää kokoontuu.

Euroopan unionin suhteista vastaava EU-ministerivaliokunta sen sijaa jatkaa toimintaansa ja kokoontumisiaan. Sinne esityksiä valmistelevat virkamiehet. Etenkin Suomen EU-puheenjohtajuuden kynnyksellä valiokunta on avainasemassa.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksista ei muutenkaan kerrota etukäteen.

Nimitykset lähes jäissä

Se millaisia muutoksia toimitusministeristö tuo nimityskäytäntöihin, riippuu linjanvedosta. Anttikosken mukaan asiaa on jo tarkennettu oikeuskanslerilta.

– Oikeuskanslerin mukaan tässä ei ole yksiselitteistä linjaa, toteaa Anttikoski.

Sosiaali- ja terveysministeriön uuden kansliapäällikön nimitys jää suosista seuraavalle hallitukselle ja esimerkiksi jotkut suurlähettiläsnimitykset saattavat vielä kestää.

Toimitusministeristö ministereineen jatkaa toimittamistaan aina siihen saakka, kunnes uusi hallitus nimitetään.

Lue myös:

    Uusimmat