Sipilä ei laita puolustuksen kumppaneita järjestykseen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei halua laittaa Puolustusvoimien tärkeimpiä kumppaneita järjestykseen. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kirjoitti eilen blogissaan, että Yhdysvallat on Puolustusvoimien tärkein kahdenvälinen kumppani. 

Sipilä korostaa, että erityisesti Ruotsin kanssa Suomi haluaa syvempää puolustusyhteistyötä, mikä näkyy myös harjoitustoiminnassa.  

Sipilän mukaan harjoitustoiminnassa Yhdysvaltojen kanssa ei pitäisi olla mitään yllättävää, sillä edellistenkin hallitusten ohjelmista löytyy transatlanttisen yhteistyön syventäminen. 

– Yhdysvallat on tärkeä kumppani, koska se on asejärjestelmiemme tärkein toimittaja, Sipilä sanoo. 

Myös Stubb kommentoi blogissaan, että kansainvälisen yhteistyön tiivistymisen ei pitäisi olla yllätys SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka viime vuoden vaaleihin asti istui ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. 

Sipilän mukaan myös Venäjällä on varmasti tiedossa Suomen puolustuspolitiikan pitkä linja. Hänen mukaansa mitään linjanmuutosta ei ole tapahtunut, vaikka Yhdysvallat osallistuu kevään ja kesän aikana useisiin sotaharjoituksiin Suomessa. 

Stubbin mukaan eduskunnan pitäisi kuitenkin saada paremmin tietoa Puolustusvoimien kansainvälisistä harjoituksista. Sipilän mukaan tiedonkulun ongelmat korjataan, jos sellaisia on ilmennyt. 

Lue myös:

    Uusimmat