Sipilä Ylellä: Sotaharjoituksia USA:n kanssa ei ainakaan lisätä

Suomi ei ole ainakaan lisäämässä sotaharjoituksia amerikkalaisten kanssa, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Pääministerin haastattelutunnilla Ylellä. Hän ei näe, että yhteisharjoituksia pitäisi tulevana vuonna vähentääkään Venäjän lepyttämiseksi.  

– No, ei varmaan Venäjän lepyttämiseksi tarvitse tehdä mitään erityistä, hän vastasi toimittajan kysymykseen.

Suomen tulee kuitenkin Sipilän mielestä olla tarkkana siitä, että sotilaallinen liittoutumattomuus näkyy yhteisharjoituksissa.  

– Harjoitustoiminnassa on oltava tarkkana, että noudatamme niitä perusprinsiippejä, joita sotilaallisesti liittoutumaton maa harjoittaa.

Kahdenvälisten keskustelujen lisääminen Venäjän kanssa viimeisten kahden vuoden aikana on Sipilän mukaan saanut laajan tuen Euroopan unionissa.  

– Se, että me naapurin kanssa käydään jatkuvaa kommunikaatiota, ei ole näköjään haitannut ketään.

Aiemmin viikolla julkaistussa Ulkopoliittisen instituutin raportissa suositetaan, että Suomen on hyvä kommunikoida ennalta EU:n kanssa ennen kahdenvälistä keskusteluyhteyttä Venäjään. Sipilä sanoi, että tämä toteutuukin.  

– Silloin kun on joku suurempi aloite tai tapaaminen, näistä yleensä keskustellaan ainakin muutaman EU-kollegan kanssa.

Esimerkiksi omasta tapaamisestaan pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa tammikuussa hän sanoi kertoneensa Eurooppaneuvoston käytävillä noin kymmenelle kollegalle. 

Sipilä vahvisti, että Medvedev on tulossa Suomeen vielä tämän vuoden aikana. Tarkka aika on kuitenkin vielä sopimatta. Sipilä esitti virkaveljelleen kutsun tammikuussa.  


Lue myös:

    Uusimmat