Mainos

Sipilä: Junckerin EU-esikuntaehdotusta pitää tutkia

2:31

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomi haluaa tutkia huolella, mitä EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdotus EU:n yhteisestä operaatioesikunnasta tarkoittaa käytännössä.

Suomi kannattaa sinänsä EU:n puolustusyhteistyön syventämistä monessa asiassa. Sipilän mukaan Suomi on ehdottanut yhteistyön lisäämistä esimerkiksi sotilasalaan liittyvässä tutkimuksessa.

Britannian EU-eron vaikutusta unionin puolustusyhteistyön kehitykseen on pohdittu. Britannia on suhtautunut nihkeästi EU:n puolustusyhteistyön syventämiseen. Sipilä sanoo, että Britanniasta on kuitenkin kuulunut viestejä, että maan ja EU:n välisisissä neuvotteluista on keskeisessä osassa ollut taloudellisen ulottuvuuden lisäksi myös turvallisuusulottuvuus.

Pääministeri Sipilän mukaan EU:n investointiohjelman kasvattamiseen Suomi suhtautuu periaatteessa myönteisesti, mutta ensin pitäisi selvittää, mitä ohjelmalla on tähän asti saatu aikaiseksi.

Soini: EU-armeijalla ei ole tulevaisuutta


Ulkoministeri Timo Soini (ps.) katsoo, että EU:n kannattaisi keskittyä käytännön ulko- ja turvallisuuspoliittisiin ongelmiin. Hän ei näe tulevaisuutta EU-armeijalla, mutta yhteistyöllä esimerkiksi huoltovarmuudessa ja materiaalihankinnoissa kyllä.

– Ei mikään ajankohtaiskatsaus voi kertoa kansallisvaltioille mitä tehdään. Normaalien prosessien pitää lähteä liikkeelle normaaleista kansallisvaltioista ja neuvostoista, sanoi Soini toimittajille eduskunnassa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvioi, että EU:n yhteisen sotilasesikunnan perustaminen voisi olla perusteltua, mutta pohtii mitä Nato-maat ajattelevat mahdollisten päällekkäisten rakenteiden synnyttämisestä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.