Sinunkin suosikkiviinisi voi olla vaarassa – poikkeukselliset kevätpakkaset kylvävät tuhoa Ranskan viinitiloilla

1:59
Ranskassa kevätsään voimakas kylmeneminen uhkaa viiniviljelmiä, katso video.

Viininviljelyn kannalta varsin kurjat sääolot ovat piinanneet Ranskaa huhtikuussa. Viranomaisten mukaan kyse on pahimmista kevätkeleistä 30 vuoteen.

Yksi Ranskan suurimmista vientialoista kurjistelee kriisin keskellä. Poikkeuksellisen ankarat kevätpakkaset ovat vahingoittaneet viiniviljelmiä ympäri maata. Viininviljelijöiden hermoja ovat jo aiemmin koetelleet koronapandemia ja vientitullit, jotka ovat nostaneet ranskalaisen viinin ja myös skottiviskien hintaa Yhdysvalloissa. 

Eurooppalaisen viinintuottajien keskuskomitean mukaan pakkaset ovat vaikuttaneet peräti 80 prosenttiin Ranskan viinitiloista. Tietyillä viljelyalueilla odotettavissa on jopa 50 prosentin tulonmenetyksiä.

CNN:n mukaan tuhoalueita ovat muun muassa Rhône-joen ja Loiren laaksot, Bordeaux, Burgundi, Provence ja Champagne, joista jälkimmäisessä on mitattu viime aikoina jopa kuuden asteen pakkaslukemia.

Kikkakolmoset eivät auttaneet

Asiantuntijoiden mukaan pakkanen osui erityisen tuhoisaan aikaan, sillä viljelmät olivat edeltävien lämpimien kevätsäiden jäljiltä nopeassa ja aikaisessa kasvun vaiheessa. 

Ilmastonmuutos on muutoinkin nopeuttanut satojen kasvukautta Ranskassa. Sadot korjataan muutamia viikkoja aiemmin kuin vielä pari vuosikymmentä sitten. 

– Joillakin alueilla rypäleitä tulee olemaan todella, todella vähän tänä vuonna, arvioi rhonelaisen kasvatusalueen johtaja Anne Colombo CNN:n haastattelussa.

Viininviljelijät ovat yrittäneet lämmittää ilmaa sytyttämällä ulkotulia ja hiilipannuja viljelmilleen. Keinot ovat kuitenkin osoittautuneet riittämättömiksi suojaamaan alkavia kukintoja.

Viinitilalliset eivät ole ainoita, joita ankarat sääolosuhteet ovat koetelleet Ranskassa. Vaarassa ovat myös juurikas- ja rypsiviljelmät. Ranskan hallitus tiedotti keskiviikkona, että tietyillä aluilla lähes koko vuosituotanto saatetaan menettää.

Maan maatalousministeriö on reagoinut tilanteeseen muun muassa verohelpotusten ja taloustukien suunnitteluilla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja