Silmitöntä kouluväkivaltaa pikkupaikkakunnalla – 15-vuotias poika kuristi uhrejaan "hirttosilmukalla", tunki päätä wc-pönttöön ja mukiloi

Nuorten tekemät rikokset laskussa, mutta vakava väkivalta lisääntynyt – tuoretta tietoa nuorten rikollisuudesta 9:06
MTV Uutiset Livessä aiemmin: Nuorten tekemät rikokset laskussa, mutta vakava väkivalta lisääntynyt – tuoretta tietoa nuorten rikollisuudesta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on tänään käsitelty alaikäistä poikaa koskevaa pahoinpitelyvyyhtiä, jossa uhreina on kolme muuta nuorukaista. Osa raaoista väkivallanteoista tapahtui koulupäivien aikana.

Rikokset käsittävät sekä koulussa että koulun ulkopuolella tapahtunutta väkivaltaa. Syytetty on nykyään 17-vuotias. Epäiltyjen rikosten tekoaikaan hän oli 15-vuotias ja uhrit 13-vuotiaita.

Nuorukaista syytetään viidestä pahoinpitelystä ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä, jotka ovat tapahtuneet kesä–joulukuussa vuonna 2019.

Laittoi "hirttosilmukan" uhrin kaulaan

Yhtä uhreistaan nuorukainen oli syytteen mukaan pahoinpidellyt kesällä 2019 koulurakennuksen pihamaalla ja uhrin isän asuintalon pihalla.

Uhri kertoi kuulusteluissa, että ensimmäisen nyrkiniskun jälkeen hänen päänsä "retkahti ja aivoissa alkoi surista". Hän oli maannut loppupäivän kotonaan lepäämässä.

Sittemmin väkivaltaisuudet toistuivat. Syytteen mukaan nuorukainen oli myös polttanut uhrin ihoa palavalla tupakalla. 

Vakavin tähän uhriin kohdistunut teko oli "hirttosilmukka", jonka syytetty oli laittanut uhrin kaulaan, heittänyt köyden puunoksan yli ja roikkunut itse toisessa kyykyasennossa köyden toisessa päässä.

Uhrin mukaan hänen kätensä oli teon aikana teipattu käsirautamaiseen otteeseen ja hänen henkensä oli salpaantunut. Lopulta uhri oli saanut reivttyä kädet teipeistä pois ja saanut otteen kaulallaan olevasta köydestä.

Toiset nuoret keskeyttivät teon

Syyttäjän mukaan kyseessä oli törkeä pahoinpitely, sillä uhri oli kuristamisen alkaessa käytännössä puolustuskyvytön. Tilanne keskeytyi, kun paikalla olleet muut nuoret tulivat apuun. Yksi todistajista kertoi kuulusteluissa seuraavaa:

– Me menimme siihen viereen ja huudettiin kaikki (tekijälle), että lopeta, mutta hänen keskittymisensä oli aikalailla (uhrissa). Eli ei hän meitä periaatteessa kuunnellut. Se vaan katsoi (uhria) vihaisen keskittyneesti. Minusta tätä kesti siitä huudosta noin puolitoista minuuttia ehkä. 

Teko oli tapahtunut metsässä sijaitsevalla majalla, jonne tekijä oli houkutellut uhrin Snapchat -viestillä. Hän oli ehdottanut, että metsässä otettaisiin "hauskoja kuvia".

Teko kuvattiin

Syyttäjän mukaan teossa oli myös nöyryyttäviä piirteitä, sillä se oli tapahtunut uhrin kavereinaan pitämiten henkilöiden edessä. Väkivallantekoa myös kuvattiin. Kuulusteluissa uhrilta kysytiin, miten teko vaikutti poikien väleihin.

– Meillä meni välit poikki vähäksi aikaa, mut sit, ku me hengattiin aika paljon samassa porukassa, niin se oli vähän vaikee niinku, niinku (kotipaikkakunta) on niin pieni paikka, niin siellä on vähän vaikea lyödä välejä poikki kenenkään kanssa, se ei oikein oo mahollista, uhri kertoi poliisille.

Lopulta uhri oli kertonut kokemastaan äidilleen. 

Seuraavaan uhriin kohdistuneet rikokset tapahtuivat syyttäjän mukaan syys–joulukuussa 2019. Kyse on kouluväkivallasta. Nuorukainen oli koulupäivien aikana useilla eri kerroilla tehnyt ruumiillista väkivaltaa niin ikään 13-vuotiaalle toiselle pojalle.

Syytteen mukaan hän oli muun muassa laittanut huivin uhrin kasvojen eteen ja pitänyt hänen kasvoillaan kättä niin, ettei uhri voinut hengittää.

Nuorukainen oli syyttäjän mukaan myös kuristanut uhria kyynärvarrella kurkusta, potkunut häntä jalkoihin ja vatsaan sekä lyönyt käteen ja muualle vartaloon. 

Uhkasi tappaa, jos uhri lavertelee

Myös kolmannen 13-vuotiaan uhrin tapauksessa kyse on ollut koulussa tapahtuneesta väkivallasta. Syytteen mukaan teot olivat jatkuneet vuoden 2019 lokakuusta joulukuun puoliväliin saakka.

Syytetty oli laittanut pipon uhrin kasvoille ja estänyt häntä hengittämästä. Hän oli syytteen mukaan repinyt uhria vaatteista, nostanut kaulasta kiinni pitäen seinää vasten, raahannut uhrin koulun vessatiloihin ja yrittänyt työntää hänen päänsä vessanpönttöön. Lisäksi nuorukainen oli kuristanut uhria kädellä ja kyynärvarrella sekä lyönyt nyrkillä eri kohtiin vartaloa. 

Syyttäjän mukaan kyseessä oli jälleen törkeä pahoinpitely, sillä väkivalta oli kohdistunut huomattavasti tekijää pienikokoisempaan nuoreen. Syyttäjän mukaan teot olivat tapahtuneet koulun alueelle ja toistuneet lähes päivittäin.

Tekijä oli uhannnut uhria myös tappamisella, jos hän lavertelisi teoista eteenpäin. 

Syytetty oli lähes päivälleen vuosi sitten maaliskuussa vangittuna kolmen päivän ajan. Syyttäjä vaatii hänelle ehdollista vankeusrangaistusta kahdesta törkeästä pahoinpitelystä ja neljästä perusmuotoisesta pahoinpitelystä.

Nuorukainen on myöntänyt syyllistyneensä pahoinpitelyihin, mutta kiistää tekomuotojen törkeyden.

Nykyisin syytetty on 17-vuotias. Päijät-Hämeen käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat