Nuorukainen laittoi 13-vuotiaan kaulalle "hirttosilmukan" ja tumppasi tupakkaa käsivarteen – nöyryyttäviä väkivallantekoja puidaan käräjillä

Nuorten tekemät rikokset laskussa, mutta vakava väkivalta lisääntynyt – tuoretta tietoa nuorten rikollisuudesta 9:06
MTV Uutisissa aiemmin: Nuorten tekemät rikokset laskussa, mutta vakava väkivalta lisääntynyt – tuoretta tietoa nuorten rikollisuudesta

Yläkouluikäinen poika joutui nöyryyttävän ja hengenvaarallisen väkivallan uhriksi toissa kesänä. 17-vuotiaalla syytetyllä oli myös muita uhreja. Väkivallantekoja puidaan nyt Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. 

Päijäthämäläistä alaikäistä nuorta poikaa syytetään useista väkivaltarikoksissa, joista osa on tapahtunut koulun alueella.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on aloittanut tapauksen käsittelyn eilen, ja istuntopäivät jatkuvat ensi viikon alkuun saakka. Syytteiden mukaan väkivallanteot ajoittuvat vuoden 2019 kesään pienelle paikkakunnalle. Uhreja on useampia.

Uhri tekoaikaan 13-vuotias

Nuorukaista syytetään törkeästä pahoinpitelystä ja useista perusmuotoisista pahoinpitelyistä. Syytekohtia on kaikkiaan seitsemän, mutta osa niistä ei ole vielä julki keskeneräisen käräjäprosessin vuoksi. 

Yksi uhreista oli tekoaikaan 13-vuotias poika, jota syytetty oli pahoinpidellyt useita kertoja. Nuorukainen oli muun muassa lyönyt uhria nyrkillä päähän ja vasemman solisluun alueelle. 

Syytteiden mukaan nuorukaisen teot sisälsivät myös kidutuksenomaisia piirteitä: Syytetty aiheutti uhrilleen palovammoja useilla eri kerroilla polttamalla uhrin oikeaa kyynärvartta palavalla tupakalla. 

Vaarallisin tilanne

Törkeän pahoinpitelyn katsotaan tapahtuneen loppukesästä 2019. Syytetty oli laittanut 13-vuotiaan uhrinsa kaulaan "hirttosilmukan" ja heittänyt köyden puunoksan yli. Hän oli kuristanut uhria köydellä ja roikkunut omalla painollaan köyden toisessa päässä. 

Syyttäjän mukaan teko keskeytyi vasta, kun kun tapahtumapaikalla olleet muut henkilöt olivat tulleet väliin. Uhrin henki salpautui hetkellisesti ja kaulaan tuli nirhauma. Syyttäjän mukaan pahoinpitely oli tehty erittäin raa'alla ja julmalla tavalla. Uhri oli voimakkaan kuristamisen aikaan puolustuskyvytön.

Syytteiden mukaan teon törkeyttä ja nöyryyttävyyttä lisäsi se, että puunoksassa kuristaminen oli tapahtunut uhrin kavereinaan pitämien muiden nuorten nähden.

Psyykkistä oireilua

Uhrille oli aiheutunut teoista voimakasta ahdistusta ja paniikkityyppisiä kohtauksia. Poika oli alkanut pelkäämään kylillä liikkumista, koska saattoi törmätä pahoinpitelijäänsä. Uhri hakee noin 10 000 euron korvauksia muun muassa kivusta-, särystä-, ja sairaanhoitokuluista.

Syyttäjä vaatii nuorelle miehelle ehdollista vankeusrangaistusta. Syytetty myöntää syyllistyneensä pahoinpitelyihin, mutta kiistää törkeän pahoinpitelyn tekomuodon. 

Asiasta niin ikään uutisoinut IS kertoo, että syyttäjän mukaan jutussa on selviä yhtäläisyyksiä Helsingin Koskelan teinimurhatapaukseen. Myös Päijät-Hämeen tapauksessa tekoja on esimerkiksi kuvattu ja videoitu..

IS:n mukaan syytetty on vastikään täyttänyt 17 vuotta, eli hän oli väkivallantekojen aikaan 15-vuotias.

MTV Uutiset ei tiistaina aamupäivällä tavoittanut jutun syyttäjää kommentoimaan asiaa.


Lue myös:

    Uusimmat