Teinitytöt pieksivät ikätoverinsa: Polttivat uhrin hiuksia ja leikkasivat alushousuja mattoveitsellä 

Tekoaikaan 15- ja 16-vuotiaat tytöt päättivät antaa ikätoverilleen "opetuksen", joka johti ehdolliseen vankeustuomioon. Tytöt varustautuivat väkivallantekoonsa hanskoilla ja mattoveitsellä.

Tapahtumat saivat alkunsa Helsingin Itäkeskuksen alueella sijaitsevassa metsikössä huhtikuussa 2019. Tyttökaksikko oli houkutellut kolmannen 15-vuotiaan tytön mukaansa syrjäisemmälle paikalle.

Uhrin kertoman mukaan pahoinpitelijät olivat hänen "moikkatuttujaan", joiden kanssa hän oli viestitellyt sosiaalisessa mediassa. 

Tapaamispaikalla tytöt olivat keskustelleet asiasta, joka on tuomiolauselmassa salattu. Tyttöjen oli joka tapauksessa tarkoitus antaa uhrille "opetus" yhteisiin tuttaviin ja mustasukkaisuuteen liittyvästä asiasta. 

Uhrin kertoman mukaan toinen tytöistä oli painanut hänet hiuksista maahan ja raahannut häntä maassa. Toinen puolestaan oli heittänyt uhrin puhelimen kiveen ja lyönyt häntä nyrkillä suun alueelle. Uhrin laukun sisältö oli kaadettu maahan, ja hänen hiuksiaan oli poltettu laukusta löytyneillä tulitikuilla ja leikattu mattoveitsellä muutaman kymmenen senttiä.

Toinen otti "ohjeistajan" roolin

Tuomiolauselman mukaan pahoinpitelijöistä nuorempi toimi "ohjeistajana" ja oli toista tyttöä väkivaltaisempi. Uhrin mukaan käskijän roolin ottanut oli todennut tekijäkumppanilleen, että "tee säkin nyt jotakin". 

Sen jälkeen pahoinpitelijöistä passiivisempi oli ottanut esiin mukanaan tuoman mattoveitsen, jota oli pidetty uhrin kaulalla niin, ettei hän saanut kunnolla henkeä.

Myös ohjeistana toiminut tyttö oli lyönyt uhria naamaan.

– Voitais tappaakin sut, meillä ei ole kiire, meillä on hanskat, ei jää sormenjälkiä, hän oli sanonut uhrille.

Pahoinpitelijät olivat myös käskeneet tytön nuolemaan heidän kengänpohjiaan ja leikanneet hänen alushousujaan mattoveitsellä, ennen kuin päästivät hänet menemään. Tytöt olivat uhanneet toistavansa teon, jos uhri käräyttää heidät.

Tekijät olivat ottaneet uhrin lompakon, parinkympin setelin ja pankkikortin itselleen.

Vietiin lastensairaalaan

Verissäpäin paikalta paennut uhri oli ensin ohittanut apua tarjonneet ohikulkijat. Lopulta hän oli istunut läheisen kirjaston kohdalle, jossa näki muita nuoria.

Paikalle oli hälytetty poliisi ja ambulanssi. Uhri ei kertomansa mukaan ollut pysynyt pystyssä, vaan hänet oli lähestulkoon kannettu ambulanssiin ja viety lastensairaalaan. 

Uhrille aiheutui teosta monenlaisia ruhjeita ja haavoja ympäri kehoa. Poliisi löysi rikospaikalta myöhemmin "huomattavan kokoisen" hiustupon. Käräjäoikeuden mukaan myös muut väkivaltaan, uhkailuun ja omaisuuden viemiseen liittyvät seikat tulivat toteennäytetyiksi asianosaisten kertomuksista ja kirjallisista todisteista.

Käräjäoikeuden mukaan 15-vuotias uhri oli joutunut vaaralliseen, pelottavaan ja nöyryyttyvään tilanteeseen. Tekijöiden katsottiin toimineen yhteistuumin, julmalla ja häikäilemättömällä tavalla. 

Helsingin käräjäoikeus katsoi tyttöjen syyllistyneen törkeään ryöstöön. Päätekijä tuomittiin vuoden ja 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen, toinen tekijä vuoden ja 3 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi heidät määrättiin yhdessä maksamaan uhrille 5 400 euroa viedyistä rahoista, kampaamokäynnistä, rikotusta puhelimesta, kärsimyksestä, kivusta ja särystä.

Käräjätuomio annettin kesällä 2019. Tuomitut ilmoittivat heti olevansa tyytymättömiä tuomioonsa, joten asian puinti jatkui hovioikeudessa.

Hovioikeus alensi tuomioita

Tytöt kiistivät syyllistyneensä törkeään ryöstöön. Valituksen mukaan he katsoivat syyllistyneensä korkeintaan pahoinpitelyyn, lievään vahingontekoon ja varkauteen. He vaativat myös korvauksia alennettavaksi. 

Helsingin hovioikeus antoi asiasta ratkaisunsa noin viikko sitten. Ylemmän oikeusasteen tarkastelussa ruodittiin uudelleen, mihin rikokseen tytöt ovat syyllistyneet.

Törkeän ryöstön sijaan tyttöjen katsottiin syyllistyneen nuorena henkilönä tehtyyn perusmuotoiseen ryöstöön, törkeään pahoinpitelyyn ja vahingontekoon.

Päätekijän ehdollinen vankeustuomio aleni kahdella kuukaudella vuoden ja 4 kuukauden mittaiseksi. Myös toisen tytön ehdollista vankeustuomiota alennettiin kahdella kuukaudella vuoden ja kuukauden mittaiseksi.

Hovioikeus alensi myös uhrille maksettavaa kärsimyskorvausta 700 eurolla. 

Lue myös:

    Uusimmat