15-vuotias tyttö järjesti näytösluonteisen pahoinpitelyn Espoossa – kaikki alkoi Snapchat-viestistä 

Helsingin poliisi jalkautuu tehostetusti nuorison pariin nuorten väkivaltarikosten jälkeen – MTV paikalla 5:36
MTV Uutiset kertoi alkukesästä, miten Helsingin poliisi jalkautuu tehostetusti nuorison pariin

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut tekoaikaan 15-vuotiaan tytön sakkorangaistukseen toisen tytön pahoinpitelystä bussipysäkin kulmalla. Käräjäoikeuden mukaan teko sisälsi uhria nöyryyttäviä piirteitä.

Rikos tapahtui Espoossa toukokuussa 2020. Syytetty kiisti pahoinpitelyn ja myönsi lyöneensä uhria vain kerran.

Uhrin kertoman mukaan tekijä oli ottanut häneen yhteyttä Snapchatin kautta ja pyytänyt tapaamiseen bussipysäkille, muttei kertonut tarkempaa syytä tapaamiselle. Tytöt tunsivat toisensa tekijän pikkusisaren kautta, mutta uhri oli silti ihmetellyt yhteydenottoa. 

Kun uhri oli mennyt paikalle, hän oli havainnut bussipysäkille kerääntyneet myös muita ihmisiä. 15-vuotias tyttö oli uhrin mukaan kävellyt häntä vastaan ja käskenyt olla “vittuilematta” hänen pikkusisarelleen.

Uhri oli ollut tilanteesta hämillään, koska hän ei ollut pitänyt tekijän sisareen pitkään aikaan yhteyttä. 

Humalassa ollut tyttö oli repinyt ja töninyt uhriaan niin, että lopulta kumpikin makasi maassa.

Ei "kyttäjuttua"

Uhrin mukaan tyttö oli lyönyt häntä kumpaankin kylkeen, nostanut hänen päänsä hiuksista ylös ja päästänyt irti, jolloin uhrin pää oli kolahtanut asfalttiin. Tyttö oli raapinut uhria tekokynsillään ja puristanut tätä yhdellä kädellä poskista.

Pahoinpitely oli kestänut uhrin arvion mukaan noin kymmenen minuuttia. 

Tilanteen päätyttyä tyttö oli sanonut uhrilleen, että jos tämä kertoisi asiasta eteenpäin esimerkiksi poliiseille, hän tappaisi. Uhri oli ottanut uhkauksen tosissaan, koska oli aiemminkin kuullut tytön väkivaltaisuudesta. Uhri ei uskaltanut heti kertoa asiasta vanhemmilleen.

Tapausessa kuultiin todistajaa, joka vetosi hämäriin muistikuviinsa. Hänen mukaansa tekijä oli muun muassa potkaissut uhria päähän ja sanonut, ettei asiasta saa tehdä “kyttäjuttua”. Todistajan muistikuvien mukaan uhri ei ollut kohdistanut tekijään väkivaltaa. Tilanne oli keskeytynyt, kun joku paikallaolijoista oli huutanut, että "lopettakaa".

Oikeus katsoi toteen näytetyksi, että 15-vuotias tyttö oli syyllistynyt pahoinpitelyyn. Tappamisella uhkaamisesta ei kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan ollut täyttä varmuutta. 

Oikeus: uhria nöyryytettiin

Käräjäoikeus kiinnitti tuomiossa huomiotaan siihen, että päähän kohdistuvaan väkivaltaan liittyy aina vaara vakavien vammojen syntymisestä ja päävammojen synty voi olla hyvin sattumanvaraista.

Teon moitittavuutta lisäsi oikeuden silmissä se, että väkivalta oli ainakin joiltakin osin suunniteltua, sillä myös muut paikalla olleet henkilöt olivat tietoisia mahdollisesta pahoinpitelystä. He olivat kerääntyneet sitä katsomaan.

Samalla menettelyn katsottiin olevan uhria nöyryyttävää.

Vuonna 2004 syntynyt tyttö tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä 45 päiväsakkoon, joista kertyi maksettavaa 270 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan vastapuolen oikeuskuluista lähes 1 800 euroa ja korvaamaan uhrille kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 350 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat