Silmätautien erikoislääkäri: Ripsienpidennysten aiheuttamat ongelmat ovat harvinaisia, mutta pahimmillaan vakavia

Huonosti laitetut ripsienpidennykset voivat pahimmillaan vaikuttaa jopa näkökykyyn. Ongelmat ovat kuitenkin harvinaisia, silmätautien erikoislääkäri muistuttaa.

Varomattomasti laitetut ripsienpidennykset ja huolimaton liiman käsittely voivat aiheuttaa silmäongelmia. Liimasta voi myös aiheutua allergiaoireita herkkäsilmäisille. Hoitoon hakeudutaan yleensä silmässä tuntuvan ärsytyksen, kivun tai roskantunteen takia.

– Allergiaoireet ilmenevät turvotuksena ja punoituksena, silmätautien erikoislääkäri Tapio Ihanamäki kertoo.

Yleensä ongelman aiheuttaa pidennysliima, jota putoaa silmän pinnalle. Huolimattoman työskentelyn takia sarveiskalvoon voi tulla myös haava.

– Pahimmillaan tämä voi vaikuttaa näkökykyyn, Ihanamäki sanoo.

Ärsytysoireet ovat yleisiä, mutta hoitoon kannattaa hakeutua, jos hankalat oireet jatkuvat vielä seuraavanakin päivänä.

– Jos on aiemmin saanut yliherkkyysreaktioita kemikaaleista ja jostakin kosmetiikan ainesosasta, kannattaa harkita useampaan kertaan, sopivatko ripsienpidennykset itselle, Ihanamäki kehottaa.

Ripsienpidennyksistä koituvat ongelmat ovat onneksi harvinaisia, Ihanamäki muistuttaa. Kauneusalan ongelmat eivät näy myöskään nuoria potilaita hoitavan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n tilastoissa, osastonhoitaja Johanna Oksanen Töölön toimipisteestä kertoo.

– Onnistuneisiin ripsienpidennyksiin tässä työssä törmää useammin, Ihanamäki naurahtaa.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat