Mainos

Silja Europen kapteenille ei tuomiota mereen hypänneen jutussa

Hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä syytteessä ollut Silja Europan kapteeni välttyi Turun merioikeudessa rangaistukselta, vaikka oikeus katsoikin tänään antamassaan tuomiossa päällikön syyllistyneen vähäisiin rikkeisiin.

Syyte hyvän merimiestaidon rikkomisesta perustui kaksi ja puoli vuotta sitten sattuneeseen tapaukseen, jossa suomalainen nainen hyppäsi Silja Europalta mereen Tukholman saaristossa. Tukholman meripelastuskeskuksen etsinnöissä nainen löytyi noin 45 minuutin kuluttua putoamisesta. Hän kuoli kuitenkin muutaman päivän kuluttua hypotermiaan tukholmalaisessa sairaalassa.

Syytteen mukaan laivan kapteeni ei ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin naisen pelastamiseksi. Silja Europaa ei pysäytetty, ns. mob-poijua (mies yli laidan -poiju) ei pudotettu mereen, laivan mob-miehistöä ei hälytetty eikä valmiusvenettä laskettu vesille. Syyttäjä oli kuitenkin korostanut, ettei laivan kapteeni ollut vastuussa mereen hypänneen naisen kuolemasta.

Kapteeni oli ilmoittanut putoamisesta Tukholman meripelastuskeskukselle, joka otti etsintä- ja pelastustoimet johtoonsa. Oikeus korosti päätöksessään, että laivan päällikön on ensisijaisesti huolehdittava aluksensa ja matkustajiensa turvallisuudesta. Se, että Silja Europaa ei pysäytetty kapeaan salmeen, jossa oli samanaikaisesti hinauksessa oleva alus, oli merioikeuden mukaan oikea ratkaisu.

Sen sijaan kapteenin olisi tullut pudottaa mob-poiju, koska tällöin putoamisalue olisi tullut tarkemmin merkityksi ja etsittävä henkilö olisi voinut löytyä nopeammin. Tukholman meripelastuskeskus joutui kohdistamaan etsinnät 5,5 kilometrin pituiselle alueelle. Silja Europan päällikkö ei myöskään varmistanut oliko meripelastuskeskus käsittänyt annetun hätäsanoman ja siinä ilmoitetut paikat oikein.

Turun merioikeus sanoo päätöksessään, että Silja Europan päällikkö syyllistyi hyvän merimiestaidon laiminlyöntiin. Oikeus piti päällikön syyllisyyttä kokonaisuus huomioon ottaen kuitenkin niin vähäisenä, että kapteeni jätettiin tuomitsematta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.