Sikapiikki ihoon vuosia sitten – vieläkö se suojaa influenssalta?

Vuosia sitten otetut rokotteet ovat jättäneet muistijäljen ihmisen soluihin, mutta riittävän suojan influenssaa vastaan saa ainoastaan ottamalla kausi-influenssarokotteen joka vuosi uudelleen.

Sikainfluenssavirus jäi kiertämään maailmaan vuoden 2009 pandemian jälkeen, mutta se muuntautuu matkan varrella jatkuvasti. Sikainfluenssavirus on yksi useasta epidemioita aiheuttavasta influenssavirustyypistä.

THL:n mukaan rokote kannattaa kuitenkin ottaa joka vuosi uudelleen – vaikkakin myös viime vuonna otetusta kausi-influenssarokotteesta on vielä hieman hyötyä.

– Tämän vuoden rokotteessa on kahta kantaa muutettu juuri sen takia, että virukset ovat muuntautuneet. Viime vuoden suojasta ei ole riittävästi suojaa tämänvuotisia viruksia vastaan, eikä rokotteesta muodostuneiden vasta-aineidenkaan elinikäkään toisaalta ole kovin pitkä, kertoo rokotusten ja immuunisuojan osaston ylilääkäri Hanna Nohynek.

Myös riskiryhmien läheisille rokotteet

Nohynekin mukaan myös aikanaan otetusta sikainfluenssarokotteesta on jäljellä muistijälki soluissa, vaikka vasta-ainetta kehossa ei enää olisikaan. 

– Se (muistijälki) ei kuitenkaan välttämättä riitä herättämään vasta-ainetta riittävän ajoissa, minkä takia tarvitaan aina uusi kausi-influenssarokote.

Suomessa kausi-influenssarokotteessa on kaksi A-virusta ja yksi B-virus. Maailmalla on tullut markkinoille myös rokote, jossa on kaksi A-virusta ja kaksi B-virusta. Sitä ei kuitenkaan ole vielä Suomessa saatavilla.

THL suosittelee rokotetta riskiryhmiin ja heidän lähipiiriin kuuluville sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Rokotesuojan kehittyminen kestää 2 viikkoa, joten rokotteen ottaminen kannattaa yhä. THL kehottaa myös riskiryhmien lähimmäisiä ottamaan rokotteen.

– Kun täysin terve ihminen ottaa rokotteen, hän ei tartuta infektiota eteenpäin ja niin hän toimii ikään kuin suojapuskurina sellaiselle läheiselleen, joka on altis saamaan vakavia tautimuotoja, Nohynek kertoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat