Mainos

Asiantuntija tyrmää ”superinfluenssan” – suosittelee päivitetyn rokotteen ottamista

Tulevana influenssakautena suomalaisia uhkaa kaataa petiin viime vuonnakin vaivannut influenssa A(H3N2)-virus. Tänä vuonna rokotteen ennustetaan ehkäisevän tautia viime vuotta paremmin.

Erikoistutkija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tyrmää julkisuudessa esitetyt väitteet ”superinfluenssasta”.

– Influenssakausi on juuri loppunut eteläisellä pallonpuoliskolla, eikä siellä ole mitään viitteitä siitä, että mitään tavallisesta poikkeavaa virusta olisi tulossa, hän toteaa.

Rokote toimi viime vuonna heikosti

Virusrokotuksille tuo haasteen virusten muuntautuminen. Tämän vuoden rokotuksen Ikonen uskoo toimivan viime vuotta paremmin.

– Viime talvena influenssaa aiheutti muuntunut influenssa A(H3N2)-virus, johon viime kauden rokotetta ei ollut ehditty päivittää. Sen vuoksi rokotus ei tarjonnut parasta mahdollista suojaa kyseistä virusta vastaan, hän kertoo.

Virukset muuttuvat jatkuvasti, joten viruksen matkalla eteläiseltä pallonpuoliskolta Suomeen rokotteen teho voi heiketä. Rokotteessa on kolmea eri viruskantaa, joten rokote suojaa joka tapauksessa joiltakin viruksen muodoilta.

Ikonen ei halua kuitenkaan tässä vaiheessa lähteä ennustamaan, mikä viruskanta Suomessa nousee eniten influenssaa aiheuttavaksi valtavirukseksi.

– Valtavirukset vaihtelevat maanosittain ja jopa maittain, minkä vuoksi niitä on vaikea ennustaa, kun epidemia ei ole vielä käynnistynyt.

Asiantuntija suosittelee rokotusta – "Kun suojaat itsesi, suojaat lähimmäisesi"

Rokotteen saavat Suomessa maksutta 6–35 kuukauden ikäiset lapset, yli 65-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat, kuten kroonisen sydän- tai keuhkosairauden sairastajat, raskaana olevat, varusmies- ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat sekä terveydenhuollon ammattilaiset.

Ikonen suosittelee rokotetta muillekin kuin riskiryhmään kuuluville.

– Kun suojaa itsensä, suojaa samalla myös lähipiirinsä, hän kommentoi.

Äänestys

Oletko ottanut influenssarokotuksen?

Kyllä

En

Oletko ottanut influenssarokotuksen?

Kyllä 36%

En 64%

36%
64%
ääniä 12020 kpl

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.