Julkisessa terveydenhuollossa käytössä entistä voimakkaampi influenssarokote – voi aiheuttaa rajumpia haittaoireita: "Laaja-alainen punoitus, turvotus ja kuumotus"

Suojaudu influenssalta 7:18

Influenssan viime kaudella sairastaneet saattavat saada voimakkaamman reaktion rokotukseen tänä vuonna. Syy voimakkaammille haittaoireille voi löytyä rokotteen koostumuksesta.

Katso video: Kuinka influenssaan ja rokotteen tehoon tulisi suhtautua?

Sosiaalisessa mediassa kohistaan, että influenssarokotteen haittavaikutukset olisivat tänä vuonna tavallista voimakkaampia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vahvistetaan, että yksittäiset kansalaiset ovat ottaneet myös heihin yhteyttä paikallisten reaktioiden vuoksi.

– Olemme saaneet joitakin puhelinsoittoja siitä, että on tullut aikuiselle tällainen laaja-alainen punoitus, turvotus ja kuumotus siinä pistospaikassa. Olen itsekin muutaman sellaisen nähnyt vastaanotollani, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynek kuitenkin korostaa, että on vielä vaikeaa sanoa, onko kyse sattumasta.

Syytä voimakkaammille haittaoireille on haettu muun muassa rokotteen koostumuksesta, erityisesti sen virusantigeeineista sekä niiden vastaavuudesta aiemmin sairastettuun influenssaan tai saatuun rokotteeseen.

Paikallinen reaktio on merkki siitä, että rokote toimii

– Voisi ajatella, että jos on viime kaudella sairastanut influenssa B:n ja saa nyt rokotteen, jossa on hyvin samankaltaista B-virustyyppiä, niin silloin voi saada voimakkaamman reaktion, koska tehostesannos herättää ihmisessä uinuvan immunologisen muistin tämän viruksen osalta, Nohynek selittää.

Viime vuonna kansallisessa rokotusohjelmassa oli käytössä kolmevalenttinen rokote, joka antaa suojaa kahta A-virustyyppiä ja yhtä B-virustyyppiä vastaan. Yksityissektorilla taas oli käytössä nelivalenttinen rokote, joka sisälsi kahta A- ja kahta B-virustyyppiä.

Tänä vuonna sama nelivalenttinen rokote on käytössä myös julkisessa terveydenhuollossa.

– Paikallinen reaktio on merkki siitä, että rokote toimii ja ihmisen oma immunologinen muisti ja sen avulla suoja näitä viruksia vastaan saadaan elimistössä liikkeelle.

– Kun satojatuhansia ihmisiä rokotetaan, on ihan odotettua että heidän joukossaan on sellaisia joille tulee tällainen voimakas, sinänsä vaaraton vaikka epämiellyttävä reaktio, Nohynek kertoo.

Tutkitusti rokotteiden haittavaikutusten välillä ei ole havaittu eroa

Lääkeyhtiö Sanofin rokoteyksiköstä kerrotaan, että tutkimustietojen ja tähän mennessä saadun laajan käyttökokemuksen perusteella nelivalenttiset ja kolmivalenttiset influenssarokotteet ovat haittavaikutusten suhteen samanlaisia.

Nelivalenttinen rokote on nyt käytössä lähes kaikissa Euroopan maissa. Viime vuonna käyttöön jaettujen annosten määrä oli yli 14 miljoonaa annosta.

– On tavallista ja normaalia, että minkä tahansa rokotuksen jälkeen pistoskohtaan voi tulla kipua, punoitusta tai turvotusta. Nämä oireet menevät yleensä itsestään ohitse muutamassa päivässä, kertoo lääketieteellinen asiantuntija Anu Soininen Sanofi Pasteurilta.

Tähän mennessä on varmistettu noin 70 influenssatapausta

– Influenssaepidemia ei ole vielä käynnistynyt, mutta laboratoriovarmistettuja tapauksia on jo raportoitu. Terveysasemien influenssakäynneissä ei ole kuitenkaan vielä mitään nousua, toteaa THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Tavallisesti epidemia käynnistyy joulukuun ja vuodenvaihteen aikoihin. Tautitapauksia raportoidaan usein eniten helmikuussa ja maaliskuussa. Laboratoriovarmistettuja tapauksia on raportoitu tähän mennessä lokakuun ja marraskuun aikana noin 70 ympäri maan. 

Muun muassa epidemiakausien ajoitus, eteneminen, valtavirukset ja voimakkuus vaihtelevat. Ikosen mukaan onkin vielä tässä vaiheessa vaikeaa täsmentää, mihin epidemian alku sijoittuu tänä vuonna.

Kuiva ja kylmä sää auttavat virusta säilymään elinkykyisenä

– Selkeää syytä sille, miten influenssaepidemia ajoittuu ei tunneta. Ajatellaan että kuiva ja kylmä sää suosivat influenssaviruksen säilymistä elinkykyisenä. Tietysti, kun syksyisin ja talvisin ollaan sisätiloissa tiiviimmin, niin sekin edistää viruksen mahdollista leviämistä henkilöstä toiseen, Ikonen kertoo.

Tällä hetkellä Suomessa on todettu molempia A-tyypin influenssaviruksia. Epidemiakausi on päättynyt eteläisellä pallonpuoliskolla, ja siellä on kiertänyt molempia A-tyypin sekä molempia B-tyypin viruksia. Onkin erittäin todennäköistä, että kyseiset neljä virustyyppiä rantautuvat myös Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat