Mainos

Sikainfluenssatapaukset lisääntyvät lähiviikkoina

Sikainfluenssaepidemia on saapunut Suomen etelärannikolle ja pääkaupunkiseudulle. Aiemmin influenssa on jyllännyt pääasiassa pohjoisen kaupungeissa.

- Lähiviikkojen aikana tauti leviää varmasti enemmänkin, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila.

HUS:in sairaaloissa sikainfluenssa näkyy vielä melko vähän, mutta osastonylilääkäri Anttila painottaa, että varsinkin laajempia koulu- ja päiväkotiepidemioita on tulossa lähiaikoina.

- Varuskuntien kokemukset sikainfluenssasta osoittavat, että suurempiin yksiköiden sulkemisiin ei tarvitse ryhtyä. Uskoisin, että järjestelmä yritetään pitää jotenkin toiminnassa.

Rokotukset hieman myöhässä

Tällä hetkellä Suomessa rokotetaan riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä sekä raskaana olevia naisia. Huomenta Suomessa vieraillut Anttila sanoo, että rokotusohjelma raahaa hieman jäljessä.

- Olisi ollut mukavampaa, jos rokotukset olisivat alkaneen muutamaa viikkoa aikaisemmin. Arvioni on, että jos rokotukset eivät ehdi ajoissa, noin 15 prosenttia väestöstä sairastuu taudin ensimmäisessä aallossa, mutta vain pieni osa tästä vakavasti, Anttila sanoo.

Anttila kertoo itse ottaneensa rokotteen. Lisäksi hän muistuttaa, että valtaosa terveydenhuollon henkilökunnasta on rokotettu sikainfluenssaa vastaan.

- Tietysti on ihmisiä, jotka ovat saaneet joskus jonkin reaktion vastaavanlaisesta rokotteesta, jolloin on tietysti ymmärrettävää, ettei rokotetta halua ottaa. Influenssa on kova tauti, joka aiheuttaa useita päiviä kestävän, 39-40 asteen kuumeen. Lisäksi rokottamaton henkilö voi tartuttaa ympärillään olevia.

Rokote voi aiheuttaa paikallista kipua, ja muutamalle prosentille nousee kuumetta.

Rokotteita saapuu Suomeen noin 200 000 annosta viikossa. Anttila uskoo, että riskiryhmät on rokotettu parissa kolmessa viikossa, jonka jälkeen aloitetaan muun väestön rokotukset ikäryhmittäin.

Kunnat tiedottavat ajankohdasta erikseen.

Katso osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttilan haastattelu (Huomenta Suomi 3.11.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.