Sijoitukset piilossa eikä veroja makseta vuosittain – vakuutuskuori kannattava vain kymmeniä tuhansia sijoittaville

Vuoden alussa nousi kohu, kun MOT-ohjelmassa sanottiin Juha Sipilän pitävän sijoituksiaan osakekuoressa. Jos näin on, tieto on vain Sipilällä ja osakeyhtiöllä, eikä vuosittaista veroa makseta.

Kohu siitä, että Yle olisi taipunut pääministeri Juha Sipilän painostukseen hänen sukulaistensa omistuksia Terrafamessa koskevassa uutisoinnissa on aloittanut uudelleen keskustelun, onko Sipilällä osakeomistuksia piilotettuna vakuutuskuoren alle.

Yle väitti näin maaliskuussa MOT-ohjelmassa, mutta oikaisi myöhemmin väitteensä.

Jos Sipilällä olisi omistuksia vakuutuskuoressa, sen tietäisi vain Sipilän vakuutusyhtiö. Vakuutuskuoressa sijoitussopimus ei ole julkista tietoa toisin kuin suorat osakeomistukset.

– Vain vakuutuskuoren käyttäjä tietää, millaisia osakesijoituksia ja rahastoja sen alla on, kertoo Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen Huomenta Suomi -ohjelmassa.

”Osakekauppaa miettimättä veron maksamista”

Yksi syy piilottaa sijoitukset voi Lahtisen mukaan olla yksinkertaisesti kateuden välttäminen. Joskus sijoituksia voidaan yrittää myös piilottaa.

Yleisin syy vakuutuskuoren käyttämiselle on kuitenkin veroedut. Osakesijoittamisessa veroa maksetaan yhtiön osingoista ja myyntivoitoista, mutta vakuutuskuoressa kaikki on verovapaata niin kauan, kun rahaa pitää sen alla.

Keskustelu vakuutuskuorista repesi taas – mitä hyötyä niistä on? 10:00

– Osakekauppaa voidaan siis tehdä miettimättä veron maksamista, Lahtinen selittää.

Tästä seuraa niin sanottu korkoa korolle ilmiö. Koska osakkeiden voitoista maksetaan veroa vuosittain, seuraavaan vuoteen lähdetään veron maksua pienemmällä summalla. Vakuutuskuoressa sijoituksista ei makseta vuosittaista veroa, joten sijoitus kumuloituu.

Kannattavaa vain kymmeniä tuhansia sijoittaville

Vakuutuskuorisopimus voi kuulostaa kannattavalta, mutta varainhoitokustannukset ovat Lahtisen mukaan paljon tavallista osakesijoittamista suuremmat.

Siksi veroedut tulevat esiin vain, jos sijoittaa kymmeniä tuhansia euroja.

– Sijoitus kumuloituu myös sitä enemmän, mitä pidempi sijoitusaika on. Tyypillisesti sopimukset ovatkin muutaman kymmenen vuoden mittaisia.

– Aina kaikille ei ole kannattavaa tehdä tällaista sopimusta.

Lue myös:

    Uusimmat