Hallintarekisteriesitys äänestykseen keskiviikkona – ovatko perussuomalaisten kapinaedustajat paikalla?

Hallintarekisteristä yhä sekavampi kiista 2:07

Eduskunta äänestää kiistellystä hallintarekisteriasiasta keskiviikkona. Kiista on repinyt etenkin perussuomalaisten eduskuntaryhmää.

Oppositiosta pidettiin tiistaina outona sitä, että talousvaliokunnan perussuomalainen puheenjohtaja Kaj Turunen toi vielä samana päivänä kaksi asiaan liittyvää lausumaehdotusta.

Esitys hallintarekisteristä valmisteltiin juuri talousvaliokunnassa.

– Miksi näitä samoja asioita ei edistetty jo valiokuntakäsittelyssä, kysyi muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Yhdellä Turusen lausumista halutaan viestittää hallitukselle, että omistustietojen avoimuus turvattaisiin. Toisella edellytetään, että hallitus valmistelee lainsäädännön, jolla kielletään suomalaisen listaamattoman osakeyhtiön osakkeiden liittäminen ulkomaiseen arvo-osuusjärjestelmään.

Anderssonin mielestä lausumien muotoilusta huomaa, että hallitus näkee itsekin esityksessään epäkohtia.

Hallituksen esitys mahdollistaisi suomalaisomistajalle omistusten hallinnoinnin ulkomaisen hallintarekisterin kautta, jos suomalaisyhtiö laskee osakkeita liikkeelle toisessa EU-maassa.

Oppositio esittää hallituksen esityksen hylkäämistä.

Perussuomalaisten rivit rakoilevat hallintarekisteriasiassa 1:56

"Mahdollisia rangaistuksia ei ole pohdittu"

Opposition mukaan hallintarekisterikäsittelyssä on ollut useita erikoisia käänteitä, joita ei ole perusteltu. Muun muassa viime viikolla hallitus sopi 50 prosentin ennakonpidätyksestä ulkomailta tuleville suomalaisten yritysten osinkotuloille, joiden saajaa ei ole ilmoitettu verottajalle.

Osa perussuomalaisista pitää ennakonpidätysehdotusta riittämättömänä ehkäisemään veronkierron ja talousrikollisuuden mahdollisuutta. Esitystä ovat avoimesti vastustaneet poliisitaustaiset kansanedustajat Tom Packalén, Veera Ruoho, Mika Raatikainen ja Kari Kulmala.

Nähtäväksi jää, moniko heistä osallistuu äänestykseen keskiviikkona. STT:n tietojen mukaan Raatikainen on paikalla, mutta esimerkiksi Kulmala ei työmatkan vuoksi osallistu äänestykseen. Packalén ja Ruoho ovat keskiviikkona työmatkalla Ruotsissa.

Yle kertoi viime viikolla, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä uhkaa vastustajia ryhmästä erottamisella. Myös STT:n viimeviikkoisten tietojen mukaan yksi kansanedustaja oli vihjaillut vastustajien erottamisella ryhmästä ja jopa puolueesta.

Eduskuntaryhmä käsittelee asiaa ylimääräisessä kokouksessa keskiviikkoaamuna, kertoo ryhmäpuheenjohtaja Toimi Kankaanniemi. Hän sanoi viime viikolla edellyttävänsä, että kaikki kansanedustajat hyväksyvät hallituksen esityksen. Tiistaina hän sanoi STT:lle, että edustajat päättävät itse, miten äänestävät. Ryhmässä ei ole pohdittu mahdollisia rangaistuksia vastustajille.

– Oikeudessakin pitää ensin olla rikos ja sitten vasta mietitään, miten rangaistaan, jos rangaistaan.

Mitä hallintarekisterimuutoksesta seuraa? Asiantuntija vastaa 2:14

Mikä ihmeen hallintarekisteri?

Mutta mistä hallintarekisteröinnissä on oikeastaan kysymys ja millainen osakeomistuksia koskeva järjestelmä Suomessa nykyisin on?

Jos haluan ostaa suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita, miten toimin?

– Osakkeiden ostamista varten tarvitaan arvo-osuustili, joka avataan pankin tai muun välittäjän avustuksella. Tili avataan suomalaisen sijoittajan omalla nimellä arvopaperikeskukseen, joka Suomessa on Euroclear Finland. Kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt laskevat osakkeensa liikkeelle tätä kautta, ja tiedot sijoittajien osakeomistuksista on keskitetty sinne.

Ovatko tiedot omistuksistani julkisia?

– Tiedot arvopaperiomistuksista ovat kaikkien saatavilla. Kuka tahansa voi mennä esimerkiksi Euroclearin Helsingin Kampin toimistoon, ja etsiä sieltä tietoja omistuksista. Tilin kautta tiedot omistuksista ja kaupoista menevät myös verottajalle. Käytännössä ilmoittajana tässä toimii pankki tai muu välittäjä.

Koskevatko samat säännöt ulkomaisia sijoittajia?

– Kun ulkomainen sijoittaja ostaa suomalaisia osakkeita, hänen ei ole pakko avata omiin nimiinsä arvo-osuustiliä. Velvoite suorasta omistamisesta koskee vain suomalaisten sijoittajien suomalaisia osakkeita. Pankki tai muu välittäjä voi tarjota ulkomaiselle sijoittajalle myös hallintarekisteriä.

Mikä hallintarekisteri oikein on?

– Hallintarekisteri tarkoittaa, että arvo-osuustili avataan asiakkaan sijasta välittäjän eli vaikkapa pankin nimissä. Pankilla voi olla yksi arvo-osuustili, jolla se säilyttää eri asiakkaidensa osakkeita.

Ovatko omistustiedot tässä tapauksessa julkisia?

– Tiedot hallintarekisterissä olevista omistuksista eivät ole yleisesti saatavilla. Tiedot osakkeiden todellisista omistajista on vain pankilla, joka pitää niistä omaa kirjanpitoa. Edes yhtiö, jonka osakkeista on kyse, ei tiedä, kuka heitä omistaa. Suomalaiset pankit ovat velvollisia raportoimaan verottajalle tiedot asiakkaidensa omistuksista.

Mikä on muuttumassa lainsäädännössä?

– Uusi lainsäädäntö mahdollistaisi sen, että suomalaiset pörssiyhtiöt ja myös listaamattomat yritykset saisivat valita, missä arvopaperikeskuksessa EU:n alueella ne laskevat osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö päättäisi laskea liikkeelle osakkeensa muussa arvopaperikeskuksessa kuin Euroclear Finlandissa, suomalainen sijoittaja voisi säilyttää osakkeitaan hallintarekisterissä. Lakiesitystä on kritisoitu siitä, miten verottajan tiedonsaanti ja yleisöjulkisuus toteutuvat. Euroclear Finlandin kautta liikkeelle lasketut osakkeet pitäisi edelleen omistaa suoraan.


Lue myös:

    Uusimmat