Siitepölyallergiaa? Vähennä oireita täsmäsiivouksella

Lievitä kausiluontoista nuhaa ja muita allergiaoireita pitämällä kotisi puhtaana. Erityisen tärkeää on puhdistaa säännöllisesti sänky ja petivaatteet.

Taas on se aika vuodesta, kun luonto puhkeaa kukkaan, ja moni joutuu kärsimään erilaisista siitepölyallergiaoireista, kuten vuotavasta nenästä ja tukkoisesta olosta. Oireita voi hillitä muun muassa antihistamiinin avulla, mutta niitä voi lieventää myös pitämällä paikat kotona siistinä.

Poista pölyt

Ikkunalaudoille, tuuletusaukkoihin, verhoihin ja kaihtimiin kerääntynyt pöly voi pahentaa siitepölyallergian oireita sisätiloissa. Putsaa nämä paikat huolella rätin ja imurin avulla. Verhojen peseminen voi vaikuttaa turhalta työltä, mutta se kannattaa, sillä verhot keräävät huomaamatta paljonkin pölyä materiaalista riippuen. Noudata pesussa tarkasti verhokankaan hoito-ohjeita.

Pese tyynyt

Saatat kirjaimellisesti nukkua vihollisesi kanssa: allergeenit kerääntyvät tyynyihin. Kasvosi ovat kosketuksessa tyynyyn monta tuntia yössä, joten tyynyt pitäisi puhdistaa hyvin säännöllisesti. Vanutäytteiset tyynyt voi pestä pesukoneessa. Tarkista tyynyn hoito-ohjeet ennen pesua.

Markkinoilla on myös myynnissä tyynyjä, joissa materiaalina on lämpöön ja painoon reagoivaa polyuretaania eli vaahtomuovia. Näitä tyynyjä ei saa pestä, vaan pitäisi imuroida.

Matto pesulaan

Mattojen puhdistuksessa kannattaa luottaa ammattilaisiin. Vie suosiolla mattosi pesulaan, jotta ne puhdistuvat kunnolla. Säännöllinen imurointi puhdistuksen jälkeen pitää maton pidempään puhtaana. Imurin HEPA-suodatin estää hiukkasia pakenemasta takaisin ilmaan imuroinnin jälkeen.

Patja puhtaaksi

Imuroi huolellisesti patja puhtaaksi pölystä. Ripottele sitten ruokasoodaa patjan päälle, odota 15 minuuttia, ja imuroi sooda pois. Ruokasoodan avulla poistat pahat hajut patjasta. Ota patjan puhdistus osaksi siivousrutiineitasi ja toista puhdistus muutaman kuukauden välein.

Torju home

Kotiin kerääntyvästä homeesta kannattaa huolestua, vaikka et kärsisikään allergioista. Home kasvaa kosteihin paikkoihin, joten pidä nämä paikat erityisen puhtaana. Kellarissa kosterudenpoistaja voi estää homeen ilmestymisen. Kylpyhuoneessa on hyvä pitää usein ikkunoita ja ovia auki, jotta ilma pääsee kunnolla kiertämään. Levitä suihkuverho auki suihkun jälkeen, jotta verho pääsee kuivumaan kunnolla.

Lue myös:

(MTV Lifestyle)

Lue myös:

    Uusimmat