Milloin viimeksi imuroit täältä? Kiinnitä huomiota yhden tietyn paikan siivoukseen

Testasimme"minuuttisiivouksen"– tarvitset vain 3 minuuttia 0:37
KATSO MYÖS: Näin toimii minuuttisiivous!

Kuinka usein muistat imuroida sängyn alta?

Kodin pitäisi tietenkin olla rentouttava paikka, jossa on helppo hengittää. MindBodyGreen-sivusto kuitenkin huomauttaa, että joillekin oma koti voi aiheuttaa jopa allergisia oireita.

Sivusto haastatteli Yhdysvalloissa toimivassa Test My Home -yrityksessä toimivaa Ryan Blaseria, jonka toimenkuvaan kuuluu tarkastaa koteja allergeenien ja homeitiöiden varalta. Kerätessään näytteitä Blaserilla on yksi erityisen likainen paikka epäilyksen kohteena heti alkuun.

– Kun teen kotitarkastuksia, yleensä paras paikka, josta kerään pölyä, on päämakuuhuoneen sängyn alta, Blaser kertoo sivustolle.

Näytteet paljastavat inhottavan yllätyksen

Blaserin mukaan sängyn alta ei imuroida kovinkaan usein, eikä siellä säilöttäviä tavaroita liikutella.

– Siitä tulee aika inhottava.

Sängyn alta kerätyistä näytteistä löytyy usein muun muassa kuolleita ihosoluja, hyönteisten osia, kuituja ja jopa homeitiöitä, joiden päällä harva haluaa nukkua yö toisensa perään.

Herätessä kurkku voi olla kipeä ja nenä tukossa, mutta törkyinen sängyn alus voi vaikuttaa myös unenlaatuun ja terveyteen ylipäätään. 

"Nimitys jollekin epämääräiselle"

"Pölyallergiassa" kyse on oikeastaan pölyyn sitoutuneista ärsyttävistä aineista. Huonepöly voi sisältää muun muassa eläinten hilsepölyä, kasvi- ja hyönteispölyä, rakennus- ja sisustusmateriaaleista peräisin olevia hiukkasia, tekstiilikuituja, kosmeettisia aineita ja bakteereita.

– Pölyallergia on yleisnimike jollekin epämääräiselle. Me emme ole allergisia pölylle, vaan allergeeneille, joita voi olla hengitysilmassa, allergologi Péter Csonka Terveystalosta on tiivistänyt.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan huonepölypunkit ovat maailmanlaajuisesti merkittävimpiä hengitysteiden allergisten sairauksien syitä. Suomen kuiva ja kylmä ilmasto kuitenkin rajoittaa huonepölypunkkien esiintymistä. 

Vuonna 2018 tehdyssä suomalaisselvityksessä havaittiin, että huonepölypunkkeja asui lähes yhdeksässä kodissa kymmenestä. Huonepölypunkkien allergeenipitoisuudet olivat kuitenkin erittäin pieniä. Tulosten perusteella keskivertosuomalaiskodissa huonepölypunkeista tuskin on siis terveydelle haittaa, mutta poikkeukset ovat mahdollisia.

Toimi näin

Joka tapauksessa inhottavalla ongelmalle on kuitenkin hyvinkin helppo ratkaisu: siivoa useammin.

Blaserin mukaan esimerkiksi  sängyn alta olisi hyvä imuroida kerran viikossa, erityisesti, jos lattialla on jalopuuta enemmän pölyä keräävä matto.

Koska samassa yhteydessä joudut aina siirtelemään sängyn alle piilotettuja tavaroita, voisi olla hyvä hetki käydä läpi, mitä tavaroista voi kenties heittää pois ja mitä haluat säästää. 

Älä unohda pestä myös petivaatteita säännöllisin väliajoin, eikä patjan imuroinnistakaan haittaa ole.

Entä milloin viimeksi pesit tämän osan suihkustasi?

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19
Milloin viimeksi siivosit suihkusi ovea suojaavan muovilistan?


Lue myös:

    Uusimmat