Lapsilla allergiaoireita koirasta? Älä luovu heti lemmikistäsi

Allergia voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta tavallisimmin koira- ja kissa-allergiat ilmaantuvat ennen kouluikää. Allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta neuvoo, miten perheen kannattaa toimia eläinallergiaoireiden ilmestyessä.

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvojan Johanna Värmälän mukaan eläinallergiat kehittyvät tavallisesti ennen kouluikää.

– Voi myös sanoa, että jos allergia ei ole kehittynyt esikouluikään mennessä, riski sairastua allergiaan on pienempi. Yleensä allergiaoireet myös lievenevät iän myötä, sanoo Värmälä.

Koira- ja kissa-allergioiden oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Tavallisimmin eläinallergia aiheuttaa aivastelua, nenän kutinaa, nuhaa ja nenän tukkoisuutta.

– Oireina voi olla myös silmien kutina ja punoitus. Myös yskää ja astmaoireita voi esiintyä. Kun koira nuolaisee ihoa, voi allergisen iholle tulla ihottumaa, kertoo Värmälä.

Astma ei este koiran hankinnalle

Astma ei ole nykytiedon mukaan este lemmikkieläimen hankkimiselle, jos eläinpöly ei heikennä astmaatikon vointia.

– Astmaatikot ovat toki hyvin usein myös allergisia. Noin 50 prosentilla aikuisista astmaatikoista on allergiaa, ja noin 80 prosentilla lapsista, joilla on astmaa, on allergiaa, sanoo Värmälä.

Jos perheessä on astmaatikkoja, mutta perhe haaveilee esimerkiksi koiran hankinnasta, kannattaa koira-allergiaa selvittää ennen lemmikin hankkimista. Selvittelyssä allergiaoireita voi ilmetä jo muutaman tunnin vierailulla paikassa, jossa on koira.

Vierailuja voi tarvittaessa toistaa useita kertoja, jos on epäselvää, aiheuttaako eläin allergiaoireita.

– Selvittelyyn vaikuttaa moni asia, joten se on hyvin yksilöllistä. Jos esimerkiksi vierailun aikana tulee selkeitä allergiaoireita tai hengenahdistusta, koiraa ei kannata hankkia kotiin. Jos koiran aiheuttamat allergiaoireet ovat hyvin lieviä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen koiran hankkimista. Jos oireita ei tule, saattaa olla mahdollista jatkaa selvittelyä esimerkiksi siten, että ottaa koiran omaan kotiin hoitoon parin viikon ajaksi, kertoo Värmälä.

Jos oireita ei tule parinkaan viikon aikana, voi koiran hankintaa harkita. Värmälä kuitenkin muistuttaa, että oireet voivat ilmaantua myöhemmin koiran hankinnan jälkeen, jolloin perhe saattaa joutua luopumaan koirasta.

Omaan koiraan voi siedättyä

Kaikki koirarodut allergisoivat. Toisin kuin usein ajatellaan, se kuinka ”allergisoiva” koira on, ei ole kiinni koiran rodusta. Saman rodun sisällä erot koirien välillä ovat suurempia kuin rotujen väliset erot.

Vaikka perheenjäsenet saisivat uudesta koirasta lieviä allergiaoireita, tilannetta kannattaa seurata jonkin aikaa. Omalle koiralle voi nimittäin siedättyä, jolloin allergiaoireet ajan kanssa lievenevät ja mahdollisesti jopa häviävät.

– On näyttöä siitä, että omalle koiralle voi siedättyä. Siksi lieviä oireita kannattaa usein seurata. Yleensä koiralle siedättyminen tapahtuu noin parissa kuukaudessa, kertoo Värmälä.

Lieviä allergiaoireita voi myös lieventää antihistamiinilla.

Värmälä kertoo, että jos eläimestä luopuu hyvin herkästi, ja päätyy joskus myöhemmin ottamaan lemmikkieläimen, niin allergiaoireet saattavat tulla myöhemmin takaisin voimakkaampina.

Jos eläin kuitenkin aiheuttaa perheessä voimakkaita allergiaoireita, kuten hengitysoireita, tai astmaa sairastavan täytyy lisätä lääkitystään lemmikkieläimen vuoksi, lemmikkieläimen pitämisestä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. On myös muistettava, että hoitamaton allerginen nuha aiheuttaa astmariskin.

– Eläinpöly kulkeutuu huoneesta toiseen vaatteiden ja ilmavirran kautta. Ei siis auta mitään, vaikka koiraa pidettäisiin tietyssä huoneessa, tai esimerkiksi poissa makuuhuoneista, toteaa Värmälä.

Jenni Ahola, jenni.ahola@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat