Mainos

Siististi pukeutunut plektramies löydettiin kuolleena vedestä, mutta kukaan ei tiedä kuka hän on – poliisi ratkoo poikkeuksellista mysteeriä Joensuussa ja toivoo vihjeitä

Joensuusta yli viikko sitten löytyneen miehen ruumis on yhä tunnistamatta. Poliisi toivoo lisää vihjeitä tapaukseen liittyen, ja on ollut tapauksen tiimoilta yhteydessä myös ulkomaille. Vehkalahdelta vedestä löydetyn, siististi pukeutuneen miehen tarina on toistaiseksi täysi mysteeri.

Poliisi tiedotti mysteerivainajasta viimeksi noin viikko sitten. Toissa viikonloppuna löydetyn ruumiin tunnistamiseksi pyydettiin apua yleisöltä, ja asian edistämiseksi vainajasta julkaistiin poikkeuksellisen tarkat tuntomerkit.

Läpimurtoa odotellaan yhä.

Rikoskomisario Simo Hämäläinen Itä-Suomen poliisista kertoo, että poliisi on käynyt läpi ihmisten lähettämiä vihjeitä, mutta lisää kaivattaisiin.

– Viimeinen tiedote poiki muutamia vihjeitä ja tarkistuksia. Ihmiset ottivat yhteyttä poliisiin ja kertoivat henkilöistä, jotka asuvat yksinään. Näitä tarkistettiin, mutta ne eivät tuoneet ratkaisua.

Erikoisia piirteitä

Hämäläisen puheista voi ymmärtää, että tapaus tuottaa poliisille päänvaivaa.

Miehen henkilöllisyyden selvittämistä on vaikeuttanut muun muassa se, että pitkään vedessä ollut ruumis oli löydettäessä huonossa kunnossa.

Tämän vuoksi esimerkiksi miehen ikä on pystytty arvioimaan vain hyvin karkeasti. Hänen on arvioitu olleen 30-60-vuotias. Samasta syytä miehestä ei ole voitu julkaista minkäänlaista kuvaa.

Toisaalta asioita mutkistaa se, ettei miehen hallusta löytynyt mitään, mikä voisi suoraan kertoa hänen henkilöllisyydestään.

Hämäläinen pitää asiaa poikkeuksellisena.

– Erikoista on, ettei hänellä ollut mukanaan mitään henkilökohtaisia tavaroita. Lompakossa ei ole minkäänlaisia papereita, kuitteja tai asiakirjoja, ei avaimia, ei puhelinta. Se tekee tästä varsin vaikeaa.

Apua haettu myös ulkomailta

Yleisön vihjeiden ja oikeuslääketieteellisten tutkimusten lisäksi vainajan henkilöllisyyttä on pyritty selvittämään kansainvälisen yhteistyön avulla.

Ulkomailta on pyydetty apua, sillä poliisi ei voi sanoa varmaksi, onko löydetty vainaja suomalainen.

– Meillä on KRP:n kautta kansainvälisen yhteistyön verkot vesillä. Eli haemme tuntomerkkeihin sopivaa henkilöä myös Euroopan eri maista.

– Vaikka olemmekin täällä Itä-Suomen periferiassa, yleisesti tiedetään, että täälläkin käy ulkomaalaisia työntekijöitä muun muassa Baltiasta. Ainakin virolaisia työntekijöitä täällä on ollut. Olemmekin olleet yhteydessä myös Viron median suuntaan tämän asian tiimoilta.

Hämäläinen huomauttaa, että jos henkilö on saapunut Suomeen ulkomailta ja laillisesti, hänen matkustusasiakirjansa ja henkilöpaperinsa ovat todennäköisesti jossain tallessa.

– Eli jos joku henkilö nyt esimerkiksi löytäisi jonkun henkilön paperit, mutta omistajaa ei löytyisi mistään, niin silloin kannattaisi kyllä olla yhteydessä poliisiin, hän sanoo.

Miten mies päätyi veteen?

Miten 30-60-vuotias mies sitten on päätynyt Joensuun Vehkalahdelle? Sitä ei tiedetä.

Poliisi on päätellyt miehen vaatetuksesta ja henkilökohtaisten tavaroiden puuttumisesta, että mies olisi oleskellut tai asunut jossain lähialueella.

Rikoksen mahdollisuutta poliisi ei pidä todennäköisenä. Johtopäätös on vedetty muun muassa oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen perusteella.

– Se (ruumiinavaus) on aika keskeisessä asemassa, ja mikään siinä ei viittaa rikokseen, Hämäläinen sanoo.

Täysin vedenpitävästi rikoksen mahdollisuutta ei kuitenkaan ole voitu sulkea pois.

– Jos sen haluaisi täysin varmaksi sanoa, täytyisi olla itse näkemässä miehen kuolinkamppailu.

– Mutta vaikka mielikuvitus minkälaista rakennelmaa loisi, niin silti täytyy luottaa siihen, mitä oikeasti tiedetään.

Pienikin vihje voi ratkaista mysteerin

Vaikka tapauksessa on paljon avoimia kysymyksiä, Hämäläinen suhtautuu henkilöllisyyden selviämiseen optimistisesti.

– Kyllä pitää uskoa ja luottaa siihen, että vielä tavalla tai toisella saadaan ratkaisu henkilöllisyyteen. Toki se tällä hetkellä on aika haastavaa, mutta kuitenkin hyvinkin mahdollista.

Hän muistuttaa, että pienikin yleisövihje voi nousta tutkinnassa ratkaisevaan asemaan.

Tarkat tuntomerkit

Poliisi on kertonut julkisuuteen hyvinkin tarkkoja tuntomerkkejä vainajasta.

Mies on vaaleaihoinen, ruumiinrakenteeltaan hoikka ja noin 30-60-vuotias. Miehen pituus on noin 170-180 senttiä. Mies on päälaelta lähes kalju. Hänellä on lyhyt leukaparta.

Hänellä oli löydettäessä yllään musta Merci-merkkinen villakangastakki (kokoa 50) ja musta pitkähihainen poolopusero. Takki on napeilla edestä kiinnitettävää mallia.

Jalassaan miehellä oli mustat Levis-merkkiset farkut, pitkälahkeiset alushousut sekä mustat Haix-merkkiset, nahkaiset ja matalavartiset turvakengät kokoa 45. Kengät ovat miehelle noin kaksi numeroa liian suuret.

Poliisi on arvioinut miehen vaatetuksen yleisilmeeltään siistiksi.

Miehellä oli taskuissaan lompakko, jossa oli vähän kolikoita ja neljä kitaransoitossa käytettävää vaaleanpunaista plektraa.

Poliisi uskoo, että mies on päätynyt veteen viime talven tai kevään aikana, ja pyytää havaintoja Kuhasalon ja Vehkalahden alueella tuntomerkkeihin sopivista yksinään asuneista tai oleskelleista miehistä, joista ei muutamiin kuukausiin ole tehty havaintoja.

Vihjeitä pyydetään puhelimitse poliisin numeroon 0295 455 911 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja