Kadonneen Riina Mäkisen etsinnöissä uusi löytö: Metsässä oli maahan painettu veitsi – "Poliisi on saanut siitä kuvat ja koordinaatit"

5:38
MTV Uutiset Live kertoo, mitä kadonneen Riinan tapauksesta tiedetään.

Riina Mäkinen on ollut kateissa yli kaksi vuotta. Vapaaehtoiset etsijät tekivät vastikään katoamisalueelta mielenkiintoisen löydön.

19-vuotias Riina katosi metsässä Loviisan Vanhassakylässä toukokuussa 2017. Sen jälkeen hänestä ei ole tehty minkäänlaisia havaintoja.

Riina nähtiin viimeisen kerran syvällä metsätien päässä toukokuun 10. päivänä. Havainnon teki ulkoilija. Riina oli palaneen auton luona noin kolmekymppisen miehen seurassa.

Poliisi kävi paikalla palaneen auton vuoksi vielä saman illan aikana. Kaksikko oli kuitenkin ehtinyt poistua paikalta. Seuraavana päivänä Riinan seurassa ollut mies otettiin kiinni lähistöllä sijaitsevalta Kuninkaantien ABC-huoltoasemalta. Mies oli näpistänyt karkkia.

Kun Riinasta ei kuulunut, nainen ilmoitettiin kadonneeksi. Metsästä löydettiin joitain hänelle kuuluneita tavaroita, kuten eripariset sukat. Riinan liikkeistä 10. päivän jälkeen ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.

Nainen on ollut kateissa siitä saakka.

Vapaaehtoiset löysivät veitsen

Viralliset etsinnät on jo lopetettu, mutta vapaaehtoiset ovat haravoineet aluetta aivan viime viikkoihin saakka. Tässä kuussa katoamisalueelta tehtiin uusi mielenkiintoinen löytö.

– Saimme ihan viikon parin sisään tiedon, että alueelta löytyi veitsi maahan painettuna. Poliisi on saanut siitä kuvat ja koordinaatit, tutkinnanjohtaja rikosylikonstaapeli Jussi Wahe kertoo.

Wahen mukaan tällä hetkellä näyttäisi siltä, että todennäköisimmin veitsi on hukkunut joltain alueella ulkoilleelta ihmiseltä. Asiaa selvitellään.

– Se vaikutti sienestäjältä pudonneelta, hän sanoo.

– Koska kyse on ulkoilualueesta, täytyy muistaa, että sieltä löytyy aika paljon erilaista tavaraa ja esimerkiksi vaatteita, hän jatkaa.

Muuten tapauksen tutkinnassa näyttäisi tulleen seinä vastaan.

– Mitään varteenotettavia vihjeitä ei ole tullut enää pitkiin aikoihin, Wahe sanoo.

– Katoamisaluekin on jo tosi tiuhaan haravoitu. Tietysti siinä on paljon metsää ja haastavaa maastoa. Sinne pystyy kyllä katoamaan.

Poliisi ottaa kantaa Riinan seurassa nähdyn miehen tapaukseen

Tapausta on tutkittu poliisitermein kadonneen henkilön tutkintana, mutta rikoksenkaan mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

Poliisi on selvitellyt muun muassa Riinan seurassa olleen kolmekymppisen miehen osuutta tapahtumiin. Wahen mukaan mikään ei viittaa siihen, että mies liittyisi katoamiseen.

– Mitään mahdollisuuksia ei ole suljettu pois, mutta hänen osaltaan asia on tutkittu niin perusteellisesti, että meillä ei ole syytä epäillä häntä.

– Kaikki kivet käännettiin, ja hänen osaltaan löytyi hyvin vahvoja indikaattoreita sen puolesta, ettei hän liittyisi katoamiseen. Sanotaan, että hänen kertomuksensa pystyttiin pitkälti näyttämään toteen.

Wahe ottaa asiaan tiukasti kantaa, sillä miehen osallisuudesta on spekuloitu muun muassa verkon keskustelualueilla runsaasti.

– Spekulointi perustuu tietämättömyyteen siitä, mitä kaikkea poliisi voi rikostutkinnassa tehdä ja mitä ei.

– On vähän turhauttavaa, kun täytyy samoja asioita aina mainita. Poliisi ei voi tätä tematiikkaa avata paljoa tätä syvemmin.

Sen sijaan poliisi pitää mahdollisena, että Riina liftasi metsän lähellä kulkevan moottoritien varrelta ja päätyi ”väärään kyytiin”.

– Se on pieni mahdollisuus. Katoamisen aikoihin tuli tietoa joistain ulkomaalaisista rekoista, jotka olisivat olleet lähistöllä parkissa. Niitä on kuitenkin mahdotonta enää etsiä.

Kaikki on tehty

Tulokset ovat ohuita, mutta Wahen mukaan poliisi on tehnyt kaiken, mikä tehtävissä on.

– Kyllä kaikki keinot on nyt käytetty, temput tehty ja valtavasti etsintävoimaa valjastettu Riinan löytämiseen. Poliisilla ei enää ole keinoja etsiä häntä, Wahe sanoo.

– Siinä mielessä pystyn olemaan rehellisin mielin, kun niin valtavasti on tehty asioita. Itsekin olen siellä metsässä juossut aika paljon.

Tutkinnan alussa poliisin oletuksena oli, että Riina löytyisi nopeasti. Enää ei olla yhtä toiveikkaita.

– Joskus ihmisiä jää kateisiin, eikä sille vaan voi mitään, Wahe sanoo.

Tutkinta pysyy kuitenkin avoinna. Tarvittaessa ikuisesti.

– Juttu on nyt sen varassa, että Riina sattuisi löytymään tai asiaan liittyen tulisi ratkaiseva vihje.

– Löytyminen olisi varsinkin omaisten kannalta tärkeää. Olisi se tärkeää poliisillekin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja