18-vuotias nuori mies on ollut kateissa jo yli viikon – poliisi kaipaa vinkkejä, tämä katoamismysteeristä tiedetään

Juho-Pekka Uusitalo, 18, katosi jäljettömiin illanvieton jälkeen huhtikuun lopulla yli viikko sitten. Sivullisten tekemät havainnot eivät ole toistaiseksi tuottaneet tulosta, ja siksi poliisi kaipaa kipeästi lisää havaintoja nuoren miehen yli viikon takaisista liikkeistä. 

– Edelleen viimeinen varma havainto hänestä on noin kuudelta lauantaiaamuna viikko sitten, lähellä Kuivasjärveä, Oulun pohjoispuolella, rikosylikonstaapeli Timo Kujala Oulun poliisista sanoo.

– Etsinnöissä koirat ovat löytäneet tiettyä esineistöä, kuten reppua, mutta on saatu varmennettua, että ne eivät ole tämän kadonneen miehen. Tutkinnassa ei olla sen puolesta päästy pidemmälle, hän jatkaa. 

Poliisi ei epäile ainakaan toistaiseksi rikosta

Kujalan mukaan poliisi ei epäile tässä vaiheessa tutkintaa rikosta, vaan poliisi edelleen etsii kadonnutta henkilöä. Silti kaikki vaihtoehdot on hyvä pitää auki. 

Poliisin on vaikea arvioida syytä Juho-Pekan katoamiselle, sillä katoamista edeltävät tapahtumat eivät anna viitteitä siitä, että mies olisi ollut itsetuhoinen tai hän olisi omasta tahdostaan halunnut kadota. 

– Olemme kattavasti keskustelleet ihmisten, joiden kanssa hän (Juho-Pekka) on ollut tekemisissä, kanssa ja kenen kanssa hän on kyseisenä yönä kommunikoinut. Ei ole mitään viitteitä siitä, missä hän on tai miksi hän on kadonnut.

Puhelin sulkeutui pian viimeisen havainnon jälkeen

Kujalan mukaan Juho-Pekan puhelin on sulkeutunut lauantaiaamuna, eikä sitä ole sen jälkeen käynnistetty uudelleen. Puhelimen silloinen sijainti on selvitetty, mutta sekään ei ole johtanut poliisia miehen jäljille. 

– Sanotaanko näin, että silloin kun oli vielä vakavaa hengen ja terveyden vaaraa, silloin poliisi voi tehdä tiettyjä toimenpiteitä ja ne on kyllä tehty jo. 

– Tämä on osiltaan ollut myös syy siihen, mihin etsintöjä on kohdistettu. Mutta koska alueet ovat isoja, etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta.

Etsintöjä on tehty laajasti

Etsintöjä on tehty viimeisen viikon aikana laajasti monen eri tahon ja etsijän toimesta. Poliisikoirien lisäksi poliisi on käyttänyt etsinnöissä apunaan drone-kalustoa, minkä lisäksi nuoren miehen löytämiseksi on tehty lisäetsintää ja erilaisia poistumisreittejäkin on tarkastettu.

Koirapartioiden etsinnät ovat kohdistuneet Oulun pohjoispuolelle. 

– Vapaaehtoinen pelastuspalvelu oli alkuviikosta mukana. Myös maastopyöräilijät ja moottoripyörillä liikkuvat henkilöt ovat tarkastaneet polkuja ja reittejä, Kujala kertaa valtavia etsintöjä, joita suoritetaan edelleen.

Iisalmen tragedia tuoreessa muistissa

Koko Suomi seurasi kauhulla iisalmelaispariskunnan katoamismysteeriä alkuvuodesta. Kuten Juho-Pekan suhteen, myös he katosivat lähes jälkiä jättämättä. Lopulta nuoripari löydettiin kuolleina Paloisvirrasta.

Kujalan mukaan katoamisyönä Oulussa oli pakkasta, mutta lunta ei ollut nimeksikään. Kujalan arvion mukaan jää olisi voinut kannatella ihmistä ainakin joltain osin, vaikka jäänpaksuus on tällä hetkellä tyystin toinen kuin viikko sitten. 

Kun jäät sulavat tarpeeksi, poliisi pystyy laajentamaan etsintöjään. 

– Olemme tarkistaneet avonaisia virtapaikkoja, mutta jos sinne on joutunut, virta on voinut viedä pidemmällekin. Tämän takia pitää vielä odottaa, että kevät etenee, Kujala toteaa.

Katosi illanvieton jälkeen

Uusitalo oli ollut viettämässä viime lauantaina iltaa ystäviensä kanssa Oulun Välivainiolla sijaitsevassa yksityisasunnossa, minkä jälkeen hänet on nähty liikkuvan vihreällä Jopo-merkkisellä polkupyörällä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Antti Palokangas on kertonut aiemmin, että Juho-Pekka oli lähettänyt aamuyöllä ennen katoamistaan viestin ystävälleen. 

Viestin tarkkaa sisältöä ei kerrota vieläkään julkisuuteen. rikosylikonstaapeli Timo Kujala kuitenkin kertoo, ettei viestistä käy ilmi, mitä Juho-Pekalle on aamun pikkutunneilla tapahtunut. 

Poliisi kaipaa vihjeitä edelleen

Juho-Pekka Uusitalon tuntomerkit:

  • pituus 175 cm
  • hoikka
  • vaaleat lyhyehköt hiukset
  • musta Häglöfsin takki
  • farkut
  • mustat kengät

Poliisi pyytää ilmoittamaan akuuteista havainnoista hätäkeskukseen ja muista havainnoista poliisin vihjepuhelimeen 0295 416 194.

Kujalan mukaan vihjeitä on tullut hyvin – viimeksi tänä aamuna kaksin kappalein. 

– Ne on tarkastettu, mutta ne eivät valitettavasti johtaneet miehen jäljille. 

Poliisi kuitenkin kaipaa edelleen havaintoja Juho-Pekasta ja hänen viimeisimmistä liikkeistään. 

– Vihjeitä kaivataan edelleen. Kaikki havainnot kadonneesta tai hänen käyttämästään pyörästä, jonka eturengas on nastarengas, otetaan vastaan. Alue voi olla muukin kuin Oulun pohjoispuoli, Kujala sanoo.

Juttua muokattu 14.5: Poistettu nuorukaisen kuva ja nimi otsikosta, koska nuori mies löytyi eilen kuolleena.

Lue myös:

    Uusimmat