Mainos

Sihvonen: Valmentajien raaka taisto pudotuspeleissä – Virta vs. Kotkaniemi ja Lehterä vs. Matikainen

3:03

Jääkiekkovalmentajan ammatti on kovimpia ammatteja Suomessa. Huomio ja näkyvyys ovat suuria. Pestit ovat haluttuja. Työ on kuin jatkuvaa pörssikurssien heilahtelua. Kaudesta toiseen, pelistä toiseen ja sarjasta toiseen koutsin "arvo" keikahtelee ylös- tai alaspäin.

Tänään alkavalla Liigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ovat vastakkain Ässät ja Lukko sekä SaiPa ja Pelicans. Asetelman voi ilmaista myös niin, että tukkanuottasilla ovat päävalmentajat Mikael Kotkaniemi ja Pekka Virta sekä Tero Lehterä ja Petri Matikainen.

Jääkiekkoilusta sanotaan, että se on pelaajien peli. Totta, niin se onkin.

"Olisiko Lehterässä joskus ainesta peräti Leijona-kuninkaaksi?"

Vaan voidaan sanoa lisäyksenä ja reunahuomautuksena, että lätkä on yhtälailla valmentajien peli eräänlaisena pelinä pelin sisällä.

Kiinnittää huomiota, että Virta, Matikainen, Lehterä ja Kotkanniemi ovat kukin entisiä huippupelaajia. Lehterä muistetaan vieläpä keväältä 1995.

Vaan nyt on herroilla paljon pelissä, kun kiekko tänään putoaa jäähän kello 18.30 Kisapuistossa ja Isomäessä. Kahden tai kolmen matsin jälkeen olisi hyvä, jos omalla joukkueella olisi kaksi voittoa vastustajan yhtä tai nollaa vastaan. Muussa tapauksessa alkaa haavojen nuoleminen ja pitkä tauko ja ensi syksyn odottaminen, jolloin pelit taas alkavat uudestaan.

Voi olla, että Petri Matikaisella on ylipäätään edessään kaksi tai kolme viimeistä peliä Liigassa päävalmentajana. Kenties hän ei enää koskaan tämän jälkeen valmenna Suomessa pääsarjaa – tai mistä sen tietää. Hyvällä koutsilla on monta henkeä, monta elämää.

Matikainen on nähnyt valmentamisen ilot ja surut, ylä- ja alamäet. Juuri nyt hän on rampa ankka, jonka tiedetään väistyvän lahtelaisten peräsimestä. Sarjassa SaiPaa vastaan Matikaisella on kohtuullisen paljon pelissä. Millaisen viimeisen jäljen hän jättää itsestään suomalaiseen jääkiekkoiluun? Joskus Matikaisella oli liki kaikki kortit käsissään, mitä tulee valmentamiseen ja pesteihin. Nyt kortteja on vähemmän ellei jotain hihakorttia ilmesty…

Pekka Virta on hankkinut huikeat kannuksensa eräänlaisena pelitapaneroa suomalaisessa lätkässä. Mutta, mutta. Se kaikki on tapahtunut KalPassa. Sen sijaan pestit TPS:ssä ja Ässissä eivät sujuneet yhtä hyvin.

Onko Virralle käymässä niin, että hän on profeetta vain Savossa? Eikö hän saa tulosta aikaan muualla? Eikö Virrastakaan ollut laittamaan pistettä Lukon tuhlailevalle pelaajahankintapolitiikalle? Niin kokenut ja menestynyt valmentaja kuin Virta onkin, hänellä on yhäti yllättävänkin paljon todistettavaa suomalaisen jääkiekkoilun parissa. Pilkkakirveet jo hiovat sanojaan siellä täällä.

Mikael Kotkaniemi petti pahemman kerran kollegansa Jyrki Ahon astumalla kesken sesongin tämän saappaisiin. Tilaisuus tekee varkaan – ja päävalmentajan. Tämän aistivat ja tietävät myös Ässien pelaajat. Nyt olisi uuden päävalmentajan syytä johtaa joukkonsa Liigassa kahdeksan sakkiin, tai koko tulevaisuus valmentajana saa vaiheilleen huomattavan isot vaikeuskertoimet.

Ja sitten Tero Lehterä. Kaakonkulman kuningas. Karjalaisten lempilapsi. Lätkästudioiden keikari ja pelkässä auringonpaisteessa paahtanut koutsi. Niin, hän ei vielä kunnolla tiedä ja ole saanut tuta, mitä kaikkea on valmentaminen. Pelicans nurin, ja nousukiito jatkuu. Olisiko Lehterässä joskus ainesta peräti Leijonakuninkaaksi?

Ensin on aina peli. Sitten pelaajat. Mutta mielenkiintoinen on myös tuo valmentajien jäsenten välinen vääntö. Sitäkin kannattaa seurata, kun Liiga pudotuspelikevät alkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.